Vervolging Mannes Ubels gestaakt

Ook Greenpeace-activist Ubels vrij© ANP

Marco Post
SINT-PETERSBURG

De Russische autoriteiten hebben de vervolging van Mannes Ubels gestaakt. Dat heeft Greenpeace woensdag bekendgemaakt via Twitter. Ubels is één van de twee Nederlandse opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise.

Dinsdag kreeg de Brit Anthony Perrett al te horen dat de aanklacht tegen hem kwam te vervallen. Woensdag kregen behalve Ubels nog vijf opvarenden de officiële bevestiging dat ze niet meer worden vervolgd. De opvarenden vallen onder een amnestiewet die vorige week werd aangenomen.

De activisten kwamen vorige maand op borgtocht vrij, in afwachting van hun rechtszaak. Maar de 26 buitenlandse opvarenden mochten Rusland niet uit. Om weg te kunnen, moest eerst de aanklacht zijn ingetrokken. Het is nog niet bekend wanneer de opvarenden daadwerkelijk naar huis kunnen. Eerst moeten nog allerlei reisformaliteiten worden geregeld.

De opvarenden van het Greenpeace-schip, onder wie twee journalisten, werden in september gearresteerd. Ze werden vervolgd vanwege hun protestactie bij een Russisch in het Noordpoolgebied.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.