AZ imponeert ook in Europa

Foto United Photos/Joop Boek

Foto United Photos/Joop Boek

Foto United Photos/Joop Boek

Foto United Photos/Joop Boek

Foto United Photos/Joop Boek

Foto United Photos/Joop Boek

1 / 6
Ron Amesz
alkmaar

Het lijkt voor AZ even niet meer uit te maken welke tegenstander er naar het AFAS Stadion komt. De Alkmaarders sturen momenteel elke opponent met een grote nederlaag naar huis. Malmö FF was donderdag het nieuwste slachtoffer van de dadendrang van de ploeg van coach Gertjan Verbeek. AZ was in groep G van de Europa League veel te sterk voor de Zweedse formatie: 4-1.

De nummer twee van de eredivisie schroefde het doelsaldo in de laatste vier thuiswedstrijden op naar 18-1. Met de 3-0-zege bij FC Groningen meegerekend scoorde AZ in de afgelopen 4 weken liefst 21 keer en moest het slechts 1 treffer incasseren. Tegen Malmö was het in de rust al 3-0 en kon de ploeg in de tweede helft wat gas terugnemen.

In de voorronde van de Europa League werd het Noorse Aalesunds FK al met 6-0 opzij gezet. Die ploeg stelde echter weinig voor terwijl met Malmö toch de Zweedse kampioen naar Noord-Holland kwam. De formatie van coach Rikard Norling liep vorige maand tegen Dinamo Zagreb op één doelpunt de Champions League mis, maar daar was donderdag weinig van te merken.

Op een moeizaam eerste kwartier na dicteerde AZ de wedstrijd. Vleugelspelers Roy Beerens en Brett Holman maakten optimaal gebruik van de geboden ruimte en de 18-jarige middenvelder Adam Maher verdeelde het spel als een routinier. Spits Jozy Altidore opende de score na ruim 20 minuten met een schot van afstand dat prachtig in de kruising vloog.

Rasmus Elm benutte 10 minuten later een strafschop nadat Beerens op de rand van het strafschopgebied was gevloerd. Nog voor de pauze was Maher verantwoordelijk voor de 3-0. AZ begon ook voortvarend aan de tweede helft met een treffer van Holman in de 49e minuut. Op dat moment stokte de Alkmaarse machine even.

De meest ongelukkige speler van de avond werd toen Etienne Reijnen. De invaller van AZ maakte zijn eerste Europese minuten van het seizoen en veroorzaakte luttele seconden na zijn entree een strafschop. Hij haalde Daniel Larsson neer die zelf raak schoot vanaf 11 meter. Verder liet AZ het echter niet komen.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen