Oase van rust in de stad

Ron Amesz

Op zoek naar rust? Totale rust? Dan is een bezoek aan de Oranjerie in Den Helder een puik plan. Verscholen tussen de huizen ligt daar ineens een prachtige groene oase van rust. Waar je kunt wandelen door de tropische kas. Waar vlinders en vogeltjes vrij rond vliegen. Wel een beetje uitkijken waar je de voeten neerzet aub: op de grond lopen kleine kwartels.

Neem ook een kijkje in de cactuskas, waar een enorme collectie fraaie prikplanten staat. En wandel rond in de Japanse tuin. Kom vooral komend weekeinde, zeggen Melany Tegelberg en Nanke Franken, bestuursleden van de stichting die de Oranjerie (met hulp van tientallen vrijwilligers uiteraard) draaiende houdt. ,,De tuin is nu op zijn mooist'', zegt Tegelberg.

Veel mensen zijn totaal verrast, wanneer ze het uitgestrekte terrein van de Oranjerie betreden. Want wie over de Javastraat komt aangereden ziet alleen huizen. ,,Bezoekers verwachten niet dat er achter die huizen zo'n prachtig terrein ligt'', zegt Franken. ,,Maar je kunt hier echt totale rust vinden.''

Verscheidene vaste bezoekers weten dat al. ,,We hebben een donateur, die woont op een flat. Die neemt haar boek mee en komt hier heerlijk in de zon zitten. De Oranjerie is haar tuin.'' En wie mazzel heeft, die komt net op het moment dat de koikarpers in de vijver hun eten krijgen. Ze komen allemaal op de verzorger af, zo tam zijn ze. Net als de schildpadden trouwens, die vechten om hun stukje brood. Oh ja: noteer alvast even 18 en 19 juni, dan is het Japans Weekend in de Oranjerie. Met muziek en kunst.

Oranjerie, Soembastraat Den Helder. Zaterdag open tussen tien en vier uur, beide pinksterdagen van een tot vijf uur. Toegang: €3 voor volwassenen, €1 voor kinderen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.