'College Bergen tast de rechtsorde aan'

'College Bergen tast de rechtsorde aan'
Cees Roem (VVD)
© Jan Jong
Bergen

Fractievoorzitter Cees Roem van de VVD in Bergen weet een ding zeker: door uitspraken van de Raad van State te negeren, tast het college de rechtsorde aan.

Roem staat de laatste jaren Han Mueling bij in zijn strijd tegen drie ooit illegaal gebouwde recreatiewoningen naast zijn huis aan de Oude Heereweg. Het college negeert tot nu toe twee uitspraken van de Raad van State. Daarin wordt gesteld dat de gemeente moet handhaven en de huisjes moeten worden gesloopt.

En dat is nu precies de houding waar Roem zich mateloos aan ergert: " Die houding van laat maar overwaaien, hè. En er is nog steeds niets gebeurd. Het college traineert het handhaven gewoon."

Even later neemt hij zwaarder geschut in de mond: 'zeer regentesk gedrag, meten met twee maten.'

Sinds 2011 moest Bergen tientallen keren in Den Haag voor de Raad van State verschijnen. Gevraagd hoe dat kan, antwoordt Roem dat er niet echt een hoofdoorzaak is aan te wijzen. Wat in ieder geval niet helpt, is dat er op de afdeling ruimtelijke ordening van de gemeente 'te veel mensen te lang op dezelfde functie zitten': "Er is volledig sprake van tunnelvisie.''

Een probleem met dit college is volgens Roem dat het heel volhardend is in zijn mening. "Dat is zo'n autoritaire houding. Het is niets anders dan burgertje pesten."

Zolang het college bij haar standpunt blijft en de coalitiepartijen er niet tegenin gaan, het college steunen, 'dan kun je niets doen.' Roem heeft het als leider van een oppositiepartij zelf meegemaakt.

De VVD'er ziet een continu gevecht van de gemeente tegen de burgers: "En waarom", vraagt hij zich af. "Waarom altijd tegen die burgers."

Hij roept de raad dan ook op meer stelling te nemen tegen het college. Want: "Deze houding van B en W schaadt de integriteit van het bestuur."

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons