Albert Heijn en Lidl taboe in Broek in Waterland

Johan Moes
Broek in Waterland

In Broek in Waterland komt geen supermarkt van Lidl of Albert Heijn, maar gewoon een kleinschalige buurtsuper van de ondernemers Cor Wals en Michael Schokker. Het nieuwe college van b en w van Waterland is niet van plan nog verder te praten met de grootgrutters over een vestiging in Broek.

Wals en Schokker, die nu nog het mini-supermarktje ’t Winkeltje aan het Zuideinde runnen, hebben al langer plannen om uit te breiden. De andere supermarkt in het dorp gaat binnenkort de deuren sluiten en de winkel van Wals en Schokker is in zijn huidige omvang te klein om heel Broek te bedienen. Ze willen een leegstaand bedrijfsgebouw aan de Hellingweg ombouwen tot een bescheiden supermarkt van circa 400 vierkante meter met daarboven appartementen.

Begin dit jaar bleek de gemeente ook in gesprek te zijn met Lidl en Albert Heijn. Beide bedrijven hebben interesse in een grote supermarkt van zo’n 1500 vierkante meter op het Keboterrein aan de Eilandweg. De schrik sloeg Wals en Schokker om het lijf: als zo’n grootgrutter zich zou vestigen in Broek, konden zij wel inpakken.

Akkoord

Maar dat gaat dus niet gebeuren, zegt de nieuwe coalitie van CDA, GroenLinks, SP en D66. In een document over de hoofdlijnen van het coaltieakoord staat: ,,Alle partijen (die meedoen aan de nieuwe coalitie, red.) hebben zich uitgesproken voor het plan van de lokale ondernemer.’’ In het akkoord zelf staat: ,,De komende vier jaar zullen wij ruimte geven aan een lokale ondernemer in Broek in Waterland voor de bouw van een nieuwe supermarkt.’’

Desgevraagd hebben de coalitiepartners laten weten dat de gesprekken met Lidl en Albert Heijn worden beëindigd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.