’Nog één keer een ’grand entree’

Visagist Djuna Datthijn van Ici Paris brengt een perzikkleurige blush aan.

’One, twice, three times a lady...’ © Foto’s JJFoto/Jan Jong

Een lichtroze satijnen jurk, de juiste accessoires; Nel is er bijna klaar voor.

Dolly Muller en Jacob Cinal maken de jurk op maat. © Foto’s JJFoto/Jan Jong

’Je hebt meer spijt van dingen die je niet hebt gedaan, dan van dingen die je wel hebt gedaan’

1 / 5
Kyrie Stuij k.stuij@hollandmediacombinatie.nl
Alkmaar

’Once, twice, three times a lady’. Lionel Richie klinkt gevoelig uit de speakers van dansstudio De Bruijn-Bonel in Alkmaar. De 79-jarige Nel van Veen danst de Engelse Wals statig, haar hoofd schuin gebogen. Een voorzichtige glimlach naar haar 22-jarige danspartner.

Ze bevindt zich even in de jaren twintig, waar heren nog heren waren en dames zich als debutanten lieten begeleiden voor een klassieke dans. Het is een diepe wens van Nel. Een vrouw die niet snel de touwtjes uit handen geeft. „Ik ben een regeltante”, zegt ze verontschuldigend als ze tijdens de voorbereidingen voor de wens wat zenuwachtig reageert. „Ik ben het niet gewend om mezelf te laten verwennen.”

Genieten

Dus doet ze haar best om voor één dag niet voorbereid te zijn, zich te laten verrassen. Want als Nel iets weet, dan is het wel dat het leven kort is en dat ze nu nog in staat is om daar van te genieten.

„Ik ben bijna tachtig jaar. Het leven wordt een beetje saaier”, vertelt ze voorafgaand aan de dag dat haar wens in vervulling gaat. „De realiteit is dat, naarmate ik ouder word, de gezondheid achteruit gaat. Nog één keer zo’n mooie jurk aan; mijn eigen ’grand entree’, daar droom ik van.”

Voor haar grand entree is daarom de perfecte jurk wenselijk. En dan komt de hulp van Dolly Muller van Dolly’s Collection goed van pas.

Deze damesspeciaalzaak zit al 23 jaar aan de Langestraat in Alkmaar en kent een uitgebreide collectie avondjurken. Voor Nel worden er twee lichtroze satijnen rokken uitgekozen. Met hulp van Jacob Cinal van Kledingreparatie Jacob Alkmaar aan de Schoutenstraat wordt daar een sprookjesachtig geheel van gemaakt.

Op de dag van de wens past Nel haar handgemaakte jurk. Dolly pakt er een chique zwart doosje bij waar een schitterende ketting uit tevoorschijn komt. Ook de oren krijgen glimmers waar menig ekster wild van zou worden.

Zodra ze de paskamer uitkomt met de jurk, accessoires en schoenen van Dolly’s Collection bekijkt ze zichzelf eens kritisch in de spiegel. De blik in haar ogen verzacht en haar handen glijden over de stof van haar rok. „Mooi. Heel mooi.”

Dat verrast worden best leuk is, ontdekt Nel bij Ici Paris. Visagiste Djuna Datthijn kiest voor natuurlijke tinten op de huid. Even ontsnapt er een giechel bij Nel. „Ik ben nog nooit eerder bij de schoonheidsspecialiste geweest.”

Terwijl ze geniet van het getut, zijn de voorbereidingen volop gaande in dansschool De Bruijn-Bonel. Christa de Bruijn heeft een ’mooie jongeman’ weten te strikken voor de wens. „Hij vindt het heel leuk om te doen”, verzekerde Christa voorafgaand aan de grote dag. „Hij moet alleen even een pak lenen.”

Als Nel de dansschool heeft bereikt, verschijnt er een grote lach op haar gezicht. Nu gaat het dan écht gebeuren. Terwijl ze haar lange jurk iets optilt, betreedt ze de ballroomzaal waar stellen, die stijldansles volgen, een haag hebben gevormd. In het midden staat de 22-jarige hunk Rick de Neut. Met een bescheiden blik in zijn blauwe ogen en een te ruim pak staat hij zijn danspartner op te wachten.

Rollator

Dan knalt de beat er in met ’You’re the one that I want’ uit Grease. Rick en Nel hoeven amper te oefenen. Swingend doorkruisen ze de ballroomzaal. Nel knijpt kort in de hand van haar eigen John Travolta.

Aan de zijkant rust haar man Gerrit op zijn rollator. Hij is niet goed ter been en dansen wordt daarom lastig. „Jaloezie ken ik niet”, zegt hij terwijl hij vertederd naar zijn vrouw kijkt.

Nel laat zich na afloop sierlijk naar achter vallen in de armen van haar danspartner. Ze heeft genoten zegt ze. „Uiteindelijk heb je meer spijt van dingen die je niet hebt gedaan, dan van dingen die je wel hebt gedaan.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.