Dierenambulance is eindelijk uit zorgen

Winnie van Galen
Alkmaar

’Grote blijdschap’ bij de Dierenambulance Noord-Kennemerland. Na jarenlang intensief overleg met gemeenten in deze regio is overeenstemming bereikt over een structurele bijdrage.

Jaarlijks betalen Alkmaar, Bergen, Langedijk, Heiloo en Heerhugowaard een kostendekkende vergoeding voor het vervoer van gevonden dieren. De continuïteit van de Dierenambulance is hiermee gewaarborgd, aldus voorzitter Frank Schaap van de Dierenambulance. De ondertekening is volgende week donderdag op het gemeentehuis van Alkmaar.

'Daggevoelig'

’Heel veel gesprekken’ met gemeenten in de regio over de verantwoordelijkheden en wettelijke taken op het gebied van dierenwelzijn, zijn aan dat moment voorafgegaan, vertelt Schaap. Jarenlang was de Dierenambulance afhankelijk van de ’daggevoelige’ subsidies die gemeenten verstrekten. Met als gevolg dat de exploitatie jaar in jaar uit in de rode cijfers belandde. Dankzij giften en legaten lukte het iedere keer weer de tekorten aan te vullen. Een ongewenste situatie omdat er niet vanuit mag worden gegaan dat die legaten blijven komen, aldus Schaap.

Keurmerk

De afgelopen jaren is de Dierenambulance van een ’vrij amateuristische club’ uitgegroeid naar ’een professionele organisatie met uitstekend materiaal, goede trainingen en een keurmerk’. ,,Gemeenten hebben in de gaten gekregen dat ze met een serieuze vrijwilligersorganisatie te maken hebben. Voor de rest is het een proces geweest van een lange adem en ontzettend veel gesprekken.’’

Pathologie

Gezien de jongste ontwikkelingen krijgt de Dierenambulance, met drie auto’s op de weg, de mogelijkheid de activiteiten ’nog wat uit te breiden’. Zoals extra trainingen voor de vrijwilligers en ondersteuning aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de forensische pathologie bij dieren, legt Schaap uit.

,,We zijn ontzettend gelukkig. Dit is een enorm goede stap in de richting. Het voorkomt dat ieder jaar het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt’’, aldus de gepensioneerd dierenarts uit Heiloo.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.