Oh ja, de btw nog...

Ed Brouwer

Ondernemers die een dienst of een product aan een consument aanbieden, moeten hun prijs inclusief BTW vermelden.

De wetgever heeft het mooi geregeld, maar de praktijk kan weerbarstig zijn. Zo ondervindt mevrouw Post die voor het stofferen van haar bankstel in zee gaat met VOF de Driehoek in Monnickendam. Ze krijgt een offerte van aanvankelijk 2000 euro wat 2100 euro wordt vanwege extra materiaalgebruik. Ze gaat akkoord, maar als later de gestoffeerde bank bij haar wordt afgeleverd, moet ze 2674 betalen. Ja, de btw kwam er nog bij!

Mevrouw Post protesteert en krijgt er nog 74 euro af, maar moet de rest toch echt afrekenen. Vervolgens vraagt ze onze mening. Daar hoeven we niet lang over na te denken. De Driehoek zit fout, want een ondernemer moet particulieren voor het aangaan van een overeenkomst de prijs inclusief tbw vertellen.

De eigenaar van de Driehoek die we er op aanspreken, houdt vol dat meteen is gezegd dat er nog btw bij kwam. Er staat ook een onduidelijke aantekening onderaan de offerte waaruit Post moet opmaken dat het exclusief 21 procent btw is. Bij het maken van offertes is volgens de eigenaar niet altijd een rekenmachine voorhanden, daarom wordt alleen een ex-btw prijs gegeven. Ook mevrouw Post, beweert hij, en daarom vindt hij het niet kunnen dat ze achteraf ’vijf keer’ op de betaling wil terugkomen.

Als die ex-btwprijzen niet mogen, zal hij dat voortaan niet meer doen, wil hij wel beloven. Daar is mevrouw Post nu niet mee geholpen, maar we praten geen euro uit zijn zak. Niet zoals het hoort.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.