’80 km/u op A8 is géén optie’

Luchtfoto van Oostzaan met op de achtergrond de Coentunnelweg en A8.© Archieffoto: Hans van Weel

Dominic Schijven
Oostzaan

Heetgebakerde harrewarrende raadsleden met verwijten over en weer. Ze vinden van elkaar dat ze niet genoeg doen om Oostzaan te beschermen tegen grote infrastructurele verkeersmaatregelen van Rijkswaterstaat. Afgelopen maandag kon de gemeenteraad het na lang discussiëren niet eens worden over het verlagen van de snelheid op snelweg A8 naar 80 kilometer per uur.

Het was verloren moeite.

De snelheid verlagen van snelweg A8 is helemaal geen optie, zegt Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat kijkt met onder meer regionale en lokale overheden naar mogelijkheden om de bereikbaarheid te verbeteren op het traject Hoorn-Amsterdam. De verwachting is dat die zonder maatregelen over enkele jaren overstroomt met verkeer. ,,We kijken naar verschillende alternatieven, ook naar het openbaar vervoer en gedrag, die met de bereikbaarheid te maken hebben. De snelheid verlagen op de A8 draagt niet bij aan de verbetering van de bereikbaarheid, dat wordt niet als maatregel onderzocht’’, meldt woordvoerder Judith Rosina van Ingen van Rijkswaterstaat.

Een andere mogelijke maatregel is de uitbreiding of verbreding van snelweg A8 langs Oostzaan. Oostzaners zijn bang dat dat ten koste gaat van het natuurgebied Oostzanerveld en van de luchtkwaliteit in het dorp.

Raadsleden van PvdA, CDA en GroenLinks wilden afgelopen maandag dat het college van Oostzaan de snelheidsverlaging op de A8 verlangt bij Metropool Regio Amsterdam, het overkoepelende overlegorgaan waar Amsterdam en omliggende gemeenten van deel uit maken. Ze werden het niet eens over die wens met D66 en VVD.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.