Non kan 30 jaar krijgen voor inbraak Y-12

Leontien van Engelen
KNOXVILLE

Een Amerikaanse non van 83 jaar hangt een lange celstraf boven het hoofd voor de inbraak in een militair complex waar uranium was opgeslagen. Een jury heeft haar en twee andere vredesactivisten woensdag (lokale tijd) schuldig bevonden.

De drie drongen in 2012 het Y-12 complex in Oak Ridge (Tennessee) binnen. Daar ligt uranium voor nucleaire wapens opgeslagen. De non, Megan Rice, heeft toegegeven in 2012 hekken te hebben doorgeknipt om binnen te komen. Ze deed dat samen met Michael Walli, een 64-jarige Vietnamveteraan, en de 56-jarige huisschilder Greg Boertje-Obed.

Het drietal spoot onder meer bijbelse teksten en vredesleuzen op een gebouw waarin zo’n 400 ton radioactief materiaal lag opgeslagen. De drie kunnen 20 jaar cel krijgen voor sabotage en nog eens 10 jaar voor het beschadigen van staatseigendommen. De strafmaat moet nog worden vastgesteld.

Zuster Megan zei alleen spijt te hebben dat ze 70 jaar had gewacht voordat ze actie ondernam. Y-12 is al sinds de Tweede Wereldoorlog in gebruik. De inbraak door de drie was een blamage voor de beveiliging van Y-12.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.