Alkmaarse huizen in uitverkoop: hamsteren

De complexen waar het om gaat.

1 / 2
Gerard van Engelen
Alkmaar

De grootste corporatie in de regio Alkmaar, Woonwaard, zet tweehonderd huurwoningen in de etalage. Het is de bedoeling dat ze complexgewijs worden verkocht. Een bulkaanbieding dus.

Er zijn twaalf complexen. ,,Maar we gaan ze natuurlijk niet verpatsen’’, benadrukt Wim Duijster (directeur vastgoed).

Bewoners hebben inmiddels een brief gekregen waarin Woonwaard uitlegt waarom de huizen (gebouwd tussen 2001 en 2012) in de verkoop gaan. ,,Het verhuren van woningen met een huur boven de 710 euro per maand is niet langer een kerntaak voor de corporatie. Dat staat te lezen in de nieuwe wet- en regelgeving die op 1 juli is ingegaan. Woonwaard onderzoekt nu of we deze ’vrije sector huurwoningen’ complexgewijs kunnen verkopen aan beleggers.’’

Strenge regels

In de brief wordt geprobeerd ongerustheid de kop in te drukken door te wijzen op de ’strenge regels’ die bestaan voor bulkverkoop van duurdere woningen. ,,Belangrijk voor u is dat er voldoende garanties voor huurders worden geboden. Voor u zal er, afgezien van administratieve zaken, niets veranderen’’, wordt gemeld aan de huurders.

Woonwaard is de eerste corporatie in de regio die gaat proberen de ’dure’ woningen in pakketjes te verkopen. Ze staan in de etalage bij makelaardij DTZ Zadelhoff in Amsterdam. Duijster verwacht in november duidelijkheid te hebben over de haalbaarheid van het plan. Woonwaard benadrukt alleen zaken te willen doen met ’betrouwbare’ partijen. Duijster: ,,Zij krijgen inzage in de vastgoedgegevens en kunnen daarna eenmalig een bod doen.’’ Of het onderzoek ook daadwerkelijk leidt tot aankopen zal rond november duidelijk worden.

Pakketten

Beleggers kunnen in Alkmaar bieden op de volgende pakketten: 31 appartementen aan de Simon Carmiggeltstraat (Vroonerkroon); 12 appartementen aan de Van Houtenkade, 18 aan de Voormeer, 14 aan het Tuinderspad, 21 aan de Coornhertkade, 17 aan de Kanaalkade, 10 aan het Geert Groteplein (’De Entree’) en 11 aan de Kanaalkade. Aan de Hoofdstraat en de Catsstraat worden zes rijtjeshuizen als één pakket aangeboden. Verder staan er nog woningen te koop aan de Bruggesloot in Broek op Langedijk (27 rijtjeshuizen), Stad van de Zon in Heerhugowaard (15) en in Heiloo (Hoog en Laag en Westerweg (18).

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.