Heiloo meest aantrekkelijk om te wonen

Henk Jan den Ouden
Heiloo

Heiloo is de meest aantrekkelijke gemeente in deze regio om te wonen. Dat concludeert Elsevier na een uitgebreid buurtonderzoek in alle 393 gemeenten van Nederland. Heiloo staat daarin op plaats 18. Castricum komt redelijk in de buurt met de 31e plaats.

Bergen (61) en Alkmaar (71) staan ook relatief hoog op de ranglijst, maar daarna valt een heel groot gat. De gemeente Koggenland (waar Ursem, Obdam en Hensbroek onder vallen) vinden we pas terug op de 257e plaats, Langedijk staat daar meteen achter, gevolgd door de gemeente Schagen (waar Warmenhuizen toe behoort). In Heerhugowaard is het in deze regio het minst aangenaam wonen volgens de onderzoekers met een 323e plek.

De gemeenten worden voor het onderzoek op twintig criteria beoordeeld. De meeste criteria zijn meetbaar (zie kader hiernaast), soms is het oordeel van de bewoners gevraagd.

Dagrecreatie

De gemeenten langs de kust scoren dus verreweg het best en dat komt niet alleen door de Noordzee en de dagrecreatievoorzieningen. Heiloo, Bergen en Castricum scoren vooral hoog met sport, historie, cultuur en groen. Heiloo krijgt zelfs als enige in de regio vijf sterren voor dagrecreatie, waarschijnlijk vanwege het Heilooër Bos en omdat het dorp aan bijna alle kanten omzoomd is door groene gebieden. Bovendien profiteert Heiloo ook van de voorzieningen in buurgemeenten, omdat het dicht bij Alkmaar, de duinen, de Noordzeekust en het Alkmaardermeer ligt. Heiloo staat ook hoog in bereikbaarheid (wel een minpunt in Castricum), en saamhorigheid en samenstelling van de bevolking. Heiloo en Castricum zijn de gemeenten met het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in de kop van Noord-Holland.

Objectief

De onderzoekers hebben geprobeerd alle twintig criteria zo objectief mogelijk te meten via vaststaande cijfers (zie kader). De meeste gegevens zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar het is natuurlijk lastig om bijvoorbeeld de saamhorigheid in een gemeente vast te stellen. Daarvoor hebben de onderzoekers geput uit het Woononderzoek Nederland, waaraan 70.000 mensen meededen.

Niet alle criteria wegen even zwaar. De onderzoekers hebben ook aan de geënquêteerde Nederlanders gevraagd welke criteria ze belangrijk vinden en welke minder. Zo kan het gebeuren dat Alkmaar, dat in totaal twee sterren meer heeft dan Bergen (73 om 71), toch lager eindigt.

Maar wat is prettig wonen? Het blijft toch voor ieder mens anders. De een wil helemaal geen rust en vindt druk verkeer voor de deur wel prettig. De ander walgt van de zee en zit het liefst vanaf acht hoog over de stad uit te kijken. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.