Eigenaar winkelcentrum Schagen: ’Makado wordt heel mooi’

Eigenaar winkelcentrum Schagen: ’Makado wordt heel mooi’
Een luchtopname van het centrum van Schagen met in het midden het winkelcentrum Makado.
© © HANS VAN WEEL
Schagen

Het is akelig stil rond de reeds drie jaar terug met veel tromgeroffel aangekondigde ’definitieve’ plannen voor uitbreiding en vernieuwing van het Makado Centrum in Schagen. Wie echter denkt dat de eigenaar van het overdekte winkelcentrum in Schagen duimen zit te draaien, die heeft het lelijk mis.

Dat zegt desgevraagd woordvoerder Jourik Pos namens eigenaar Makadao Schagen BV, van de familie Elzas uit Heerhugowaard.

Hij legt uit: ,,Want bij ons wordt achter de schermen keihard gewerkt aan de het definitieve bouwplan. De schetsen zijn bijna klaar en we willen de bouwaanvraag nog vóór het einde van dit jaar indienen, zodat we er in 2018 mee van start kunnen.’’

Uitweiden of een tipje van de sluier oplichten over de restyling, wil Pos in dit stadium nog niet. Alle nieuwsgierigen zullen nog een poosje geduld moeten hebben, want echt veel verder dan dat het vernieuwde Makado Centrum ’waanzinnig mooi’ wordt, komt de zegsman niet.

Wel voegt Pos daaraan toe: ,,Ik sta zelf ook te popelen om ermee naar buiten te treden. Maar het wordt een prachtig project dat de winkelstad Schagen beslist naar een hoger niveau zal tillen. En voordat we het publiek hierover informeren leggen we het ontwerp van Reinboutt Architecten uit Amsterdam voor aan onze bestaande Makado-winkeliers. Reinboutt is gespecialiseerd in de herontwikkeling van winkelcentra en onder meer bekend van het Gelderlandplein in Buitenveldert dat ook prachtig is geworden.’’

Project Gelderlandplein is in 2016 onderscheiden met de NRW Jaarprijs (Nederlandse Raad Winkelcentra), onder meer vanwege een geslaagde cross-over van funshoppen en functioneel winkelen.

Slepend

Hoe dan ook, de worden die Pos nu bezigt zijn woorden die de afgelopen jaren al zo vaak voorbij zijn gekomen. Al in 2008 bracht toenmalig wethouder Jan Bouwes de eerste plannetjes voor uitbreiding ter sprake, en sindsdien kwam het onderwerp talloze malen voor op de agenda’s van college(s) en gemeenteraad.

Diverse Makado-winkeliers vragen zich dan ook vertwijfeld af ’wat en wanneer’ er nou precies gaat gebeuren. Zij wijzen op de toenemende leegstand in hun overdekte winkelcentrum, waar de nodige etalages dicht zijn. ,,Dat is een slechte reclame voor de rest van het winkelbestand, en dus slecht voor ons. We zijn het wachten nu wel zat’’, is een veelgehoorde klacht onder winkeliers die liever niet bij naam worden genoemd. Pos over de bezorgdheid: bij huurders: ,,Als zij meer willen weten, kunnen ze ons dat vragen.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons