West Frisia grijpt naast promotie

De teleurstelling bij West Frisia-middenvelder Nick Dontje is groot. © Erik van Kordelaar/Orange Pictures

Pim Soeters
Nacompetitie

Teleurstelling? Ja, maar ook berusting. West Frisia neemt zondag in IJsselstein met enige trots afscheid van de nacompetitie. De 2-2 tegen VVIJ is voor de Enkhuizers niet genoeg om een plek in de finale te veroveren. ,,Natuurlijk is een afscheid met een prijs mooier. Maar we hebben vandaag een topwedstrijd gespeeld. Dat maakt het wel iets dragelijker’’, zegt routinier Klaas Vriend.

Het is voor Vriend een bijzonder moment. De 35-jarige speler hangt zijn schoenen aan de wilgen. Net als zijn ploeggenoten Mark van Putten (33) en Rens Nooter (33). Hun rijke voetbalcarrière eindigt op het kunstgras in IJsselstein. Ze balen, uiteraard.

Maar tranen blijven uit. ,,Misschien hebben we daarvoor wel teveel meegemaakt’’, zegt Nooter namens het drietal. ,,Vaak stonden we aan de goede kant. Dit keer niet. Jammer, want het was natuurlijk wel mooi geweest om nog een keertje geschiedenis te schrijven.’’

Van Putten foetert nog een beetje als hij het veld verlaat. ,,We waren dichtbij. Zag je die bal op de paal? En vlak voor tijd, als die bal nét goed valt, is het gewoon verlengen hoor en dan pakken we die gasten.’’

Vlijmscherp

West Frisia moet in IJsselstein een 0-1 achterstand goedmaken. Al snel is dat een 0-3 achterstand. Want hoewel de gasten in de eerste 25 minuten de aanval zoeken en de beste kansen krijgen, is het VVIJ dat met 2-0 voorstaat. Marck van Baal en Randy Knoppel zijn vlijmscherp voor het doel en tikken een rebound binnen. Het lijkt de mokerslag. Op de tribune is het geloof bij de Enkhuizer in ieder geval ver te zoeken.

De hoop keert terug als Bart van Rhijn, uit een corner van Nick Dontje, raak kopt: 2-1. Vlak voor rust lijkt de gelijkmaker in de maak. Rens Nooter lost een hard schot maar zijn teamgenoot Sonny Pronk kan niet voorkomen dat hij de bal toucheert. Bij West Frisia weet iedereen het zeker: ’anders was die bal er zeker in gegaan’.

Zenuwslopende momenten

De gasten hebben echter wel weer de geest en gaan vol op de aanval in het tweede bedrijf. Met verdediger Van Rhijn in de spits komt de 2-2 tot stand. Met het hoofd bedient hij Nick Abcouwer die een kwartier voor tijd voor de 2-2 tekent. VVIJ verdedigt vervolgens met hand en tand. West Frisia valt aan en is nog enkele keren dicht bij een treffer met zenuwslopende momenten voor het VVIJ-doel tot gevolg.

Van Putten ziet een knap schot op de paal eindigen. Van Rhijn kopt uit een corner van Nooter over en vaak is de keeper van VVIJ, Joey Swanink, een sta-in-de-weg. Zijn collega van West Frisia, Paul Kok, hoeft een stuk minder in actie te komen. Maar is alert als Michael Cortino voor zijn neus verschijnt.

Beloning blijft uit

,,We hebben simpelweg geen geluk gehad’’, concludeert Martin van Leuven. ,,Ik baal er flink van. We hebben er weinig aan dat we trots mogen zijn’’, stelt de oefenmeester die weer samen met Bert Spaan aan het roer staat omdat de trip naar IJsselstein voor de van ziekte herstellende hoofdtrainer Henk Spaan nog een brug te ver is.

,,Toch valt de ploeg niets te verwijten. We geven die goals weliswaar makkelijk weg. Maar we knokken we ons met goed voetbal terug in de wedstrijd. De beloning blijft echter uit.’’

Met het vertrek van ervaren krachten als Vriend, Nooter en Van Putten is het de vraag hoe de ploeg zich volgend seizoen staande houdt. Ook Ferdie Zwiep zwaait af. De Enkhuizers verwelkomen echter ook enkele nieuwe krachten.

Draaglijker

,,De jonge jongens uit deze groep hebben in de drie seizoenen dat ik hier heb gespeeld enorme stappen gemaakt’’, zegt Vriend. ,,Dat is mooi om te zien en daar gaat de club nog veel lol aan beleven. We hebben vandaag een topprestatie geleverd. Natuurlijk balen we en is afscheid nemen met een prijs mooier. Maar de manier waarop de groep zich vandaag heeft getoond, maakt het wel draaglijker.’’

VVIJ-West Frisia 2-2.

22. Van Baal 1-0, 25. Knoppel 2-0, 33. Van Rhijn 2-1, 76. Abcouwer 2-2.

VVIJ: Swanink; Roelofs (79. Van Bommel); Acquah, Van der Werken, Wesselo (46. Petronella), Schonis, Knoppel, Middelhuis (75. Moolenbeek), Woest, Cortino, Van Baal.

West Frisia: Kok; B. Dammers (74. Wienholds), Vriend, Van Rhijn, Bierhaalder (90. Bijvoet), Van Putten, Dontje, Nooter, Zwiep (79. Mandaat), Abcouwer, Pronk.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen