Ongekend bekersprookje AFC in Spakenburg

Gerard Klaver
KNVB-bekerachtste finales

Op onwaarschijnlijke wijze heeft AFC’34 de kwartfinales van het regionale bekertoernooi bereikt. Tegen Topklasser Spakenburg werd zaterdag een 0-3 achterstand in de tweede helft omgebogen naar een niet meer voor mogelijk gehouden 4-3 overwinning. Het winnende doelpunt van Luc Schuffelen in blessuretijd leek rechtstreeks uit een jongensboek afkomstig te zijn.

Na afloop een enorme ontlading op het complex De Westmaat van Spakenburg. Alsof een kampioenschap gevierd kon worden. AFC’34 pakte op indrukwekkende wijze zijn revanche op de Spakenburgers voor de halve finale uit 2009. Toen verloor de ploeg, waar alleen de huidige doelman Ori Hoogland deel van uitmaakte, in blessuretijd met 3-2 terwijl het even daarvoor nog met 2-1 voor had gestaan. Zeven jaar later kreeg het de Blauwen dus alsnog op de knieën.

Na een half uur spelen zag het er totaal niet naar uit dat de Alkmaarse eersteklasser als winnaar van het veld zou stappen. Sterker, na een 3-0 tussenstand leek een afstraffing eerder aan de orde. Niet dat Spakenburg nu zo sterk speelde in deze fase. Nee, het was het angstige AFC’34 dat zichzelf de pijn toebracht. Na tien minuten raakte linksback Ilker Yilmaz de bal totaal verkeerd, waarna de vrijstaande Sargon Gouriye de bal onder reserve-doelman Joey Wiese doorschoot. Wiese, die volgens afspraak alle bekerduels in het doel staat, probeerde de bal in tweede instantie nog voor de lijn weg te slaan, maar de grensrechter was onverbiddelijk. De bal had de doellijn net gepasseerd: 1-0.

Een met teveel ontzag spelend AFC’34 kon maar niet op het middenveld de vrije man vinden. Het hautaine Spakenburg kwam geen seconde in de problemen en kreeg de 2-0 als een geschenk overhandigd. Een verkeerde breedtebal van Sem Kroon werd door de thuisploeg opgepikt en twee tellen later schoot Emre Aykan in de kluts de bal met een boog over zijn eigen doelman: 2-0. Nadat Spakenburg-aanvoerder Michael Lanting nog van afstand de kruising vond, was het Peter de Lange die na een halfuur spelen een voorzet van links simpel binnenkopte (3-0).

De eerste Alkmaarse kans kwam vlak voor de rust via Mohamed Ouamar, die met een verkapte lob doelman Richard Arends probeerde te verrassen. Uit de toegekende corner werd het alsnog 3-1. Denzel Meijer kopte via een tegenstander de bal richting de tweede paal en vond het succes.

Unieke uitslag

Het leek slechts een doelpunt voor de formaliteit, maar bleek achteraf de opmaat voor een unieke uitslag. Vlak na de rust had AFC’34 namelijk wél alle schroom van zich afgegooid en zocht het brutaal de aanval.

Na een gave diepe bal van Ouamar kon Raymond de Waard alleen op het doel afgaan, waarna Matthijs Blijham de Waard tegen de vlakte werkte. Een terechte rode kaart voor de verdediger en wat nog crucialer bleek: Sem Kroon ramde de bal uit de toegekende vrije trap van 25 meter hard binnen: 3-2. Het ontketende AFC’34 rook bloed en drukte de apatische thuisploeg nog verder terug. Het kreeg tien minuten voor tijd de beloning in de vorm van de gelijkmaker. Opnieuw Denzel Meijer was de maker, nadat hij met een schijnbeweging zichzelf goed vrijspeelde en de steekbal van De Waard achter doelman Arends werkte.

De slotfase stond vervolgens bol van de spanning. Nadat Sem Kroon en Nick Burger beiden gehavend naar de kant moesten, was de organisatie even zoek bij AFC’34.

Het gaf Spakenburg-spits Kees Tol, zoon van oud-AZ-er Pier Tol, de ultieme kans AFC’34 een loer te draaien. Zijn lob kon door Joey Wiese slechts met wat vingers worden getoucheerd, waarna de bal net naast de voor AFC’34 goede kant van de paal hobbelde.

De geschiedenis herhaalde zich dus niet en vlak voordat strafschoppen noodzakelijk zouden worden, veroverde AFC’34 de Spakenburger-scalp. Een ingebrachte bal van Ilker Yilmaz werd door Luc Schuffelen met een halve hakbal verlengd tot in het doel. Het stond er toch echt op het scorebord: Spakenburg 3 - AFC’34 4. Het sprookje voltooid.

In de kwartfinale speelt AFC’34 andermaal een uitwedstrijd. De tegenstander komt uit de nog te spelen wedstrijd tussen tweedeklasser Elinkwijk uit Utrecht en derdeklasser Roda’23 uit Bovenkerk.

Spakenburg - AFC’34 2-4 (3-1). 11. Sargon Gouriye 1-0, 20. Emre Aykan (e.d.) 2-0, 31. Peter de Lange 3-0, 41. Denzel Meijer 3-1, 55. Sem Kroon 3-2, 82. Denzel Meijer 3-3, 90+2 Luc Schuffelen 3-4. Scheidsrechter: Germs (Wilnis). Rode kaart: 54. Matthijs Blijham (Spakenburg).

AFC’34: Wiese; Postma, Aykan, Kroon (83. Staal), Yilmaz; Kansen, Burger (89. Snijders), Schuffelen, Ouamar (68. Tesselaar); D. Meijer en De Waard.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.