Nieuwe school Nijlstraat nog niet zeker

Rob Swart
Purmerend

Dat de islamitische school naar de Nijlstraat komt is nog geen gelopen race. De politieke partijen willen over twee weken alsnog over de plek beslissen die burgemeester en wethouders hebben gekozen.

Veel bewoners van Weidevenne waren donderdagavond naar het stadhuis gekomen om te horen wat de partijen te zeggen hadden over de school en vijf bewoners deden zelf ook van zich horen. Eén restrictie was ze daarbij wel op het hart gedrukt: op de agenda stond alleen het aanschaffen van meubilair en leermiddelen en daar moest hun bijdrage zich toe beperken. Wijkbewoner Dennis Kooi vroeg de raadsleden wanneer hij dan wel mocht praten over de keuze voor de Nijlstraat. Die mogelijkheid is er niet, moesten de politieke vertegenwoordigers erkennen. Om meteen de conclusie te trekken dat die kans er wel moet komen. Over twee weken wordt die ingelast. Een paar dagen voordat de raad de beslissing moet nemen.

Het publiek vierde het als een overwinning. Of dat terecht is moet blijken. Purmerend heeft maar één alternatief in de Torenmolen.

Buurtbewoner Dick de Bruin hield een vurig pleidooi om eerst met de bewoners te praten en daarna pas te beslissen. Hij herinnerde wethouder Edwin Voorbij aan zijn woorden op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, waarop hij zei dat de gemeente beter naar inwoners moet luisteren. ,,Wanneer gaat u daar mee beginnen?’’

Behalve dat er eenrichtingverkeer is in de communicatie met de buurt, blijkt die ook nog eens beperkt van omvang te zijn. Tachtig adressen rondom de school in de Nijlstraat worden door de gemeente op de hoogte gehouden. Het merendeel van de aanwezigen zei donderdag niets van de gemeente te hebben gehoord. Zelfs niet als zij op slechts tweehonderd meter afstand wonen.

Woensdag houdt de gemeente in de school wel een buurtbijeenkomst.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.