Kunst kijken op het witte doek bij Cinema Oostereiland

David Hockney aan het werk. Ook over hem is een documentaire gemaakt in de serie Exhibition On Screen.© Foto’s Exhibition On Screen.

Jaap Stiemer
Hoorn

In een museum moeten de doeken van de grote meesters doorgaans van gepaste afstand worden bekeken. Maar bij Cinema Oostereiland in Hoorn is het vanaf woensdag mogelijk jezelf onder te dompelen in de wereldberoemde penseelstreken. Dan wordt gestart met de serie Exhibition On Screen, die in meer dan vijftig landen volle zalen trekt.

Het bezoeken van tentoonstellingen van werk van de grote schilders kan nogal wat vergen van de kunstliefhebber. Het werk wordt niet zelden in het buitenland vertoond en trekt dan zoveel publiek dat er uren in de rij gestaan moet worden. Vervolgens verdringen de bezoekers zich voor de doeken, waardoor het echte kijken er bij inschiet.

,,In deze serie is het de camera die er bovenop zit’’, vertelt Margret Wagenaar, directeur van Cinema Oostereiland. ,,Je ziet echt de penseelstreken en krijgt een goed beeld van het werk van schilders als Monet en Hieronymus Bosch. Je gaat er echt vol in.’’

De documentairemakers, die inmiddels een reeks van bijna 25 films hebben opgenomen, brengen de ’exposities’ op het scherm met allerlei biografische elementen, waardoor de kijker niet alleen het werk van de schilders en de genres kan verkennen, maar ook het leven van de artiesten.

Kunstkenner

Woensdag wordt gestart met de documentaire ’I, Claude Monet’, op 11 oktober gevolgd door ’Curious World of Hieronymus Bosch’. Op 8 november is ’The Artist’s Garden’ over het Amerikaanse expressionisme aan de beurt, gevolgd door ’Michelangelo, love and death’ op 13 december. Alle films worden ingeleid door de Hoornse kunstkenner Jeroen Damen.

Tijdens de inleiding van de documentaires is er ook aandacht voor teken- en schilderkunst uit Hoorn: met een kort filmpje wordt aandacht besteed aan Teekengenootschap Debutade, dat vorig jaar 150 jaar bestond. ,,Dat doen we vaker met Hoornse organisaties’’, zegt Wagenaar. ,,Wat dat betreft zijn we een etalage: we hebben dat doek en laten graag zien wat er allemaal gedaan wordt in Hoorn. De Watertaxi is al eens voorbij gekomen, de Blauwe Schuit en nu ook Debutade. Ze hebben zo’n zeventig leden, grotendeels ouderen, en dat is ook voor een deel onze doelgroep.’’

Kaartjes voor de films via www.cinemaoostereiland.nl. Vrienden van de Cinema betalen 11 euro, het normale tarief is 13 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen