Ouderen zijn de nieuwe pispaal van de overheid

Fokke Zaagsma

Als de uitgelekte plannen van het kabinet waar zijn, draaien de ouderen wederom op voor het sluitend maken van de begroting.

In het kort komen die plannen erop neer dat ouderen volgend jaar meer belasting en zorgpremie moeten betalen. De ouderenkorting, een belastingvoordeel voor AOW'ers, gaat omlaag, wat de schatkist 195 miljoen euro moet opleveren.

De ouderenkorting bij vermogen wordt helemaal geschrapt, wat 190 miljoen in het laatje brengt voor het Rijk. Verder gaat de inkomensafhankelijke zorgpremie voor mensen zonder werk omhoog. Zzp'ers worden hiervoor gecompenseerd, ouderen niet.

Het kabinet heeft hierover afspraken gemaakt in zijn begrotingsakkoord met de coalitie en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Ingewijden hebben een bericht van RTL Nieuws hierover afgelopen week bevestigd.

De ouderen worden zo het afvoerputje voor alle maatregelen waar dit kabinet geen oplossing voor weet te vinden: 660 miljoen die het kabinet tekort komt doordat de huishoudtoeslag niet uitvoerbaar bleek, voelt als een rekening die door de ouderen moet worden betaald. Het begint sterk te lijken op mismanagement in het verdelen van lasten.

Koopkracht De koopkracht van ouderen daalt al jaren aanzienlijk, zo blijkt uit onze berekeningen. Vooral ouderen met hoge zorgkosten zijn de pineut. Onze lidorganisaties Unie KBO en PCOB, NVOG en NOOM doen onderzoek naar de daadwerkelijke financiële situatie van verschillende groepen ouderen, de zorgen die zij hebben en het vertrouwen dat zij nog hebben in het kabinet. Die gegevens maken wij zo snel mogelijk bekend.

Juist nu de ouderenorganisaties in gesprek zijn met minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma lekt uit dat nieuwe bezuinigingen in het bijzonder ouderen hard gaan raken. AOW-ers betalen vanaf 2016 meer belasting, omdat de ouderenkorting daalt.

De zorgpremie gaat juist omhoog. Ongelofelijk! Zo zet je de deur naar de tweedeling in de samenleving wagenwijd open. Voor ouderen is er immers geen mogelijkheid meer om hun financiële situatie te verbeteren door inkomen uit arbeid.

Ouderen worden stapelgek van de stapeling van alle maatregelen die op hen afkomen. We zijn bezig met een inventarisatie van die maatregelen en de negatieve gevolgen en komen daar zeer zeker op terug. De ouderen accepteren dit niet meer. Het wordt tijd voor actie!Hadewych Cliteur is directeur van de ouderenkoepel CSO (Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties), waarin Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG samenwerken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.