Aanpak vermissingen bij Lijn5 effectief

Koen van Eijk
driehuis

Jeugdzorginstelling Lijn5 in Driehuis en de politie IJmond springen beduidend effectiever om met vermissingen van probleemjongeren uit de opvang. Dat stellen Lijn5-directeur Kees Weijer en de IJmondse politiechef Marijn Putman.

Bij slechts dertig procent van de vermissingsincidenten blijkt het nodig dat naast medewerkers van Lijn5 ook meteen agenten de straat op gaan om mee te helpen zoeken, aldus de jeugdzorginstelling. Jongeren of jong-volwassenen die de benen nemen, blijken namelijk vrij vaak nog in de nabije omgeving van de opvang in Driehuis te vertoeven. Zij keren dan na relatief korte tijd weer terug, zodat hulp van de politie niet nodig blijkt.

Politiechef Putman en Lijn5-directeur Weijer hebben donderdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, waarmee mondelinge afspraken worden bekrachtigd over de inzet van de politie in diverse situaties, waaronder vermissingsincidenten. Weijer: ,,Bij vermissingen deden wij tot enige tijd geleden telkens een groot appèl op de politie. Doordat wij inmiddels veel nauwer samenwerken, loopt het nu dus anders. Wij hebben bij de IJmondse politie bijvoorbeeld een vaste contactpersoon gekregen. Ook dat helpt.’’

Lijn5 ontfermt zich aan de Duin- en Kruidbergerweg in Driehuis over ruim zestig jongeren en jong-volwassenen met gedragsproblemen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.