TV Hoorn-speler David Josepa kweekt dit seizoen vooral zitvlees

David Josepa (zwarte pet) staat Alexander Blom bij tijdens zijn wedstrijd. © Foto Marcel Rob

Sjors Blaauw
Hoorn

Vorig tennisseizoen pijnigde David Josepa zijn lichaam zeven weken lang met drie wedstrijden op één dag. Het enige waar hij nu last van heeft na een lange dag tennis is zijn zitvlees. Ook tegen Daisy (4-4) zit de speler van TV Hoorn de hele dag op zijn kont. Het is het lot van een geblesseerde speler.

Ontspannen zit Josepa op het spelersbankje op de baan. Het clubkostuum van TV Hoorn aan. Grote pet op zijn hoofd. Sneakers aan de voeten. Zo brengt hij dit voorjaar zijn zondagen door. Een polsblessure zorgt ervoor dat zijn tennistas thuis blijft. ,,Met kerst ben ik met mijn volle gewicht op mijn hand gevallen. Daarbij is een middenhandsbeentje zwaar gekneusd. Het is niet te behandelen”, verklaart Josepa zijn lichamelijke passiviteit op zondag.

Zijn inbreng in de strijd om handhaving in de eerste klasse is daardoor beperkt. Geen backhands langs de lijn, maar slechts mentale steun draagt hij bij. Die taak neemt hij zeer serieus. Vrijwel iedere wedstrijd is hij erbij. Zelfs als het regent, blijft hij zitten op het bankje op de baan. ,,Ik doe het met liefde. We zijn een team. Ook al doet het pijn om hen te zien tennissen, terwijl ik op die bank zit. Het liefst help ik zelf.”

Josepa heeft zich inmiddels neergelegd bij zijn nieuwe, tijdelijke rol. Als dit de enige manier is om zijn teamgenoten te helpen, dan moet het maar zo. Zondag ontfermt hij zich eerst over Lisette Brand. Zij heeft het moeilijk in haar enkelpartij.

,,Langs de kant zie je dingen die je soms op de baan niet ziet. Dat geef je dan door. Al is het vooral mentale steun die ik kan geven. Iemand er doorheen slepen op moeilijke momenten. Proberen iemand te kalmeren tijdens ’downmomenten’. Continu ben ik gefocust op partij van mijn teamgenoot. Voortdurend zoek ik oogcontact. Na een goed punt bevestigen dat dit de juiste manier is. Bij een verliespunt weer oppeppen. Op de bank probeer ik net zo energiek te zijn als op de baan. Dat kost best veel energie.”

Zijn ploeggenoten refereren al lachend aan die keer dat Josepa knikkebollend langs de kant zat. Voor de rest is het vooral lof voor hun coachende ploeggenoot. Tegen Daisy levert het geen extra punten op. Ondanks ’Lekker Lisetje’, ’Goed zo Lisetje’ en alle andere motivaties en adviezen weet ze de partij niet winnend af te sluiten.

Door nipte nederlagen in het herendubbel en in een mixpartij houden beide teams elkaar in evenwicht. Dat was het doel voor het duel met de concurrent. Daarmee houdt TV Hoorn met nog één speelronde te gaan goed uitzicht op handhaving. Als dat lukt, viert Josepa mee. ,,Als wij winnen, win ik ook.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen