Enkhuizer bestraft voor bezit gestolen Drentse beelden

Annemiek Meijer
Assen/Enkhuizen

Voor het bezit van twee grote bronzen beelden die waren gestolen in het Drentse Tiendeveen is een 51-jarige man uit Enkhuizen veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf. De beelden, die in de tuin van een huis stonden, waren honderden euro’s waard.

De rechter in Assen vond heling bewezen, omdat volgens haar duidelijk was dat het om gestolen beelden ging.

De man uit Enkhuizen bewaarde ze tijdelijk voor een 27-jarige kennis. Die man bleek ze gestolen te hebben in Drenthe. Dat gebeurde tussen tussen april en september vorig jaar.

De politie kwam bij de man uit Enkhuizen uit tijdens het onderzoek naar de overval op de hoogbejaarde kunstenares Roos Nagtegaal uit Bruntinge. Zij werd eind december 2015 overvallen in haar huis.

De daders namen porselein en schilderijen mee. Tijdens dat onderzoek bleek dat de gestolen spullen uit Bruntinge waren aangeboden in een galerie in de buurt van Breukelen. De man die ze had aangeboden, was de 27-jarige Noord-Hollander. De galerie-eigenaar kreeg argwaan en belde de politie.

Hij zette de politie ook op het spoor van de gestolen beelden uit Tiendeveen, omdat de 27-jarige man die ook had aangeboden, samen met de 51-jarige man uit Enkhuizen. Die beelden had de galeriehouder niet gekocht.

De 27-jarige aanbieder van de kunst is in februari veroordeeld tot een jaar cel. Zijn broer (30) uit Hoogkarspel bleek een van de overvallers in Bruntinge te zijn. Hij werd in mei veroordeeld tot ruim zeven jaar cel.

De tweede overvaller was een 27-jarige man uit Grootebroek. Die is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen