Amateurpodiumkunst naar hoger plan

De elpeehoes van de legedarische musical Jesus Christ Superstar.

Hans Brandsma
Alkmaar

,,The magic returns. Maar dan heel anders.’’ Oscar Koch kan nog steeds met voldoening terugkijken op de uitvoering die ’zijn’ musicalvereniging Horizon tien jaar geleden gaf van ’Jesus Christ Superstar’. Maar die magie van toen zal, zo verwacht hij, volgend voorjaar overtroffen worden.

Koch was een jaar of 18, 19 toen hij lid werd van Horizon, waarvan hij een later tien jaar lang spelend voorzitter was. Ook Maarten Elout (43) en Majella van Ispelen (34) hebben een Horizon-achtergrond. Gedrieën hebben ze Superstar Producties opgericht waarvan het eerste wapenfeit is een nieuwe uitvoering van Jesus Christ Superstar, begin april in de Grote Kerk.

Dat betekent niet dat ze Horizon gedag hebben gezegd. En het wil ook niet zeggen dat ze Horizon en andere gezelschappen als Oberon, Scala, The Cast het bestaansrecht denken te gaan ontnemen. Integendeel, zeggen ze in koor. Het doel is juist om de amateurpodiumkunst naar een hoger plan te tillen.

Koch: ,,Er is heel veel theatertalent in de regio Alkmaar. We hopen dat gezelschappen over hun schaduw durven heen stappen en dat ze hun sterspelers willen uitlenen voor deze productie. Die spelers nemen straks kwaliteit mee terug naar hun vereniging.’’ Van Ispelen: ,,De bedoeling is elkaar te versterken.’’

Dat is precies de doelstelling van de stichting Superstar Theaterproducties die ze hebben opgericht: ,,Het lokale en regionale culturele landschap te verrijken door middel van unieke, jaarlijkse theaterproducties.’’ Het trio wil dit doel bereiken door gebruik te maken van lokaal en regionaal theatertalent in een samenwerking met (amateur-)verenigingen, culturele instellingen, lokale overheden en het bedrijfsleven.

De eerste stap is er meteen een die van ambitie getuigt. Jesus Christ Superstar, de rockopera van Andrew Lloyd Webber (muziek) en Tim Rice (tekst) uit 1970, is wellicht de beroemdste ooit. Wat niet wil zeggen dat Super Start Theaterproducties louter musicals en rockopera’s zal brengen. Koch: ,,Nee, niet per se.’’ Het kan ook een toneelstuk op het dak van het Victoriehotel zijn. Of een concert in de Singelgarage. Want optreden op bijzonder locaties in de regio Alkmaar, ook dat is het streven van het trio.

Maarten Elout legt uit dat men de beoogde kwaliteitsverbetering van het amateurtheater hoopt te bereiken door workshops en masterclasses die professionals geven aan de amateurs. Die beroeps wil men ook uit de regio Alkmaar rekruteren. Er zijn er genoeg die hun expertise kunnen en willen overdragen aan de liefhebbers. Voor Jesus Christ Superstar zijn Jerry Bloem (muzikaal leider), Ton Rombout (leider van band en koor) en Sophie van Hecke (choreografie) vastgelegd. Elout zelf is de artistiek leider en regisseur van de productie.

Koch, Elout en Van Ispelen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen van Jesus Christ Superstar, maar voor de spelers gaat het spel in september op de wagen. Voor alle rollen - Jezus, Judas, Pilatus, Herodus, Simon, Petrus, Kaifas, Ananas en meer – worden audities gehouden. Die zijn op 26 en 27 september in grand café Koekenbier. De kandidaten worden streng beoordeeld op zang, spel en dans.

Intussen is de organisatie ook op zoek naar koren, ensembles, jeugd, en productiehulpen.

Jesus Christ Superstar staat op 31 maart, 1, 3, 4, 5 en 6 april 2015 in de Alkmaarse Grote Kerk. Kaarten kosten 19,50, 24,50 en 29,50 euro en kunnen worden besteld op de website www.superstartheaterproducties.nl.

Voor alle rollen in de opera worden audities gehouden. Die zijn op 26 en 27 september in grand café Koekenbier. Via dezelfde site kan men zich aanmelden. Ook voor andere rollen en functies kan men op de site terecht.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.