Geen zeeslagen bij Texel

De Batavia onder zeil. Archieffoto

Matthie Bergman
Den Burg

De bij Texel geplande zeeslagen voor de film Michiel de Ruyter zijn geschrapt. Die scenes zullen nu op  het Markermeer bij Lelystad worden opgenomen.

Dit heeft een woordvoerster van Farmhouse Film & TV, die de film gaat maken, verklaard. Eerder maakte het bedrijf bekend, dat vanaf 25 juni ongeveer vijf dagen lang onder meer alle zeeslagen zouden worden gefilmd voor de kust van het Noord-Hollandse eiland.

De producenten hebben daar inmiddels van afgezien. ,,De stroming rond Texel is te gevaarlijk. Dat zou dus problemen kunnen opleveren voor de figuranten die van boord springen of zich laten vallen. Daarom zijn alle waterscènes die gepland stond voor Texel , verplaatst naar het Markermeer, bij Lelystad'', aldus een woordvoerster.

Dat betekent overigens niet dat de filmmakers geen figuranten meer uit Noord-Holland nodig hebben, in tegendeel. ,,We gaan nog zeker vanaf 26 juni vier dagen op Texel landopnames maken en daarvoor hebben we natuurlijk ook nog figuranten nodig. In totaal voor de hele productie willen we toch zo'n drieduizend hebben. Dan kunnen we ook rekening houden met vakanties en dergelijke. Tot nu toe hebben zich 1700 mensen gemeld'', aldus de woordvoerster.

Farmhouse roept dan ook opnieuw mensen op zich via de site www.michielderuyterdefilm.nl te melden. De woordvoerster hoopt dat het schrappen van de zeeslagen bij Texel de Noord-Hollanders er niet van zal weerhouden zich op te geven en hoopt ook dat zijn de afstand tussen Noord-Holland en Lelystad niet als een obstakel zullen zien voor de ervaring om mee te doen met zo'n groot filmspektakel.

,,Bovendien heeft regisseur Roel Reiné besloten voor de vaarscènes geen vijftig man op een schip te hebben, maar het dubbele. En tja, mensen met zeebenen vind je toch vooral veel in Noord-Holland'', voegt ze er glimlachend aan toe.

De producenten hebben in ieder geval de beschikking over een paar mooie oude zeeschepen, zoals de Russische replica Sthandart, het Franse schip Etoille du Roy en de Nederlandse replica Batavia. Ook de 'Staten van Utrecht' zal in de film figureren.

Welke acteurs en actrices in de film zullen meespelen, wordt 9 mei bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.