Wachttijden jeugdzorg lopen ook in de Zaanstreek op

Willemien Schenkeveld
Zaanstreek

Drie tot vier procent van de gezinnen in de Zaanstreek die jeugdhulp ontvangen, staan op een wachtlijst voor specialistische hulp zoals Jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg).

In de hele regio Zaanstreek-Waterland lopen de wachttijden voor de jeugd-GGZ op. Het is minder erg dan elders, zegt een woordvoerder van Zaanstad, maar het landelijke probleem speelt zeker ook hier.

Volgens Zaanstad komt het door de bezuinigingen bij de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten. Organisaties hebben daardoor mensen moeten ontslaan. Als ze nu extra budget krijgen om wachtlijsten weg te werken of te voorkomen, hebben ze moeite goed personeel te vinden. Dat probleem speelt vooral in de jeugd-GGZ.

Triversum

De wachttijden verschillen sterk. De poli van Triversum in het ZMC heeft net als een tijd geleden een wachttijd van ’maar’ drie maanden. Maar bij Kram in Zaandam, dat ambulante psychische hulp biedt, moet je nu rekenen op een wachttijd van zes tot zeven maanden.

,,Het is een landelijk probleem. Hier in de regio is het nog niet zo slecht, al zullen mensen die op een wachtlijst staan daar anders over denken. De gemeenten pakken de zaken echt wel op’’, zegt Carla van Rooij van Kram.

De regio’s Zaanstreek-Waterland en Amsterdam-Amstelland, die samenwerken bij de jeugdhulp, namen al maatregelen om wachtlijsten tegen te gaan. Jeugd-GGZ-instellingen kregen extra geld. Ook hebben de gemeenten besloten dat dyslexie-behandelaars zoveel kinderen mogen helpen als ze willen. Veel behandelaars zaten aan hun ’budgetplafond’ en konden daardoor geen niemand meer behandelen.

Jeugdteams

Bij de gemeentelijke Jeugdteams is geen serieuze wachttijdproblematiek. In Zaanstad zijn er helemaal geen wachttijden. Bij het Jeugdteam van Oostzaan-Wormerland wel. ’Maar deze zijn nog niet lang’, stelt een woordvoerder namens de beide gemeenten. ’En er wordt altijd een veiligheidscheck gedaan, zodat er snel ingegrepen wordt als wachten onverantwoord is’.

Net als in het hele land neemt ook hier de vraag naar jeugdzorg toe. ’Er wordt meer gesignaleerd en opgepakt’, laat men weten vanuit Oostzaan en Wormerland. ’Helaas is het zo dat veel mensen lang wachten met het vragen van hulp, waardoor de problematiek vaak verergert.’ Ook Zaanstad ziet de hulpvraag toenemen. De gemeenten verklaren het vooral uit het feit dat ze meer mensen bereiken met de lokale Jeugdteams.

Met hun budget komen de gemeenten niet of net aan uit. Wormerland denkt het te redden, Oostzaan eindigt dit jaar met een tekort. Zaanstad stelt: ’De financiering van de jeugdzorg staat onder druk’.

Alle drie de gemeenten zeggen dat wie zorg nodig heeft, die krijgt. ’Het is niet zo dat er hulp aan gezinnen geweigerd wordt’, aldus een woordvoerder van Oostzaan en Wormerland.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.