Gedupeerden zetten Buma/Stemra verder onder druk

Ton de Lange
Haarlem

De honderd jaar oude Buma/Stemra komt elk jaar meer onder vuur te staan. Zo werd dinsdag het Clean Music Consortium gelanceerd, waarmee ’gedupeerde eisers’ samen optrekken om hun ’significante miljoenenclaims jegens Buma/Stemra’ te versterken.

Onder hen voormalig hitartiest Rob ’In the army now’ Bolland, componist Melchior Rietveldt en muziekuitgever Peter van Wijngaarden. Rietveldt componeerde in 2006 muziek voor een anti-kopieerspotje dat buiten zijn weten in bioscopen klonk en op dvd’s terechtkwam. Vergoedingen per vertoning en kopie ontving hij niet. Volgens Rietveldt deed auteursrechtenorganisate Buma/Stemra niets met zijn claim.

Peter van Wijngaarden gold in de jaren negentig als een van de succesvolste dance-uitgevers, in zijn ’stal’ zaten bekende artiesten als Armin van Buuren, Charly Lownoise en Mental Theo.Hij zegt nog steeds recht te hebben op geld voor ruim 1500 liedjes.

In juli vorig jaar ging de VCTN – ’de grootste beroepsorganisatie voor componisten en tekstschrijvers’ – van start om beter druk uit te oefenen op ’de broodnodige reorganisatie van Buma/Stemra’.

Slepende kwesties

De druk van VCTN is kennelijk niet voldoende. Sommige kwesties, zoals drie genoemde, slepen al jaren en daarom vormen gedupeerden nu een nieuw front. Clean Music Consortium zoekt via de site www.nationaalmuziekdebat.nl extra steun en belooft ’gepaste vervolgacties’. Rob Bolland is tot nu toe de getergde blikvanger. Met zijn broer Ferdi had hij ooit wereldwijd succes, Falco en Status Quo zijn enkele van de artiesten die in de jaren tachtig scoorden met werk van Bolland & Bolland. De producers beweren al sinds 2010 dat uitgever Willem van Kooten alias Joost den Draaijer hun liedjes zonder overleg had doorverkocht aan het buitenland, met als gevolg zo’n 2,5 miljoen euro aan gederfde inkomsten. Volgens Rob Bolland is de Buma/Stemra ’vriendjes’ met Van Kooten en werkt de auteursrechtenorganisatie hun claim daarom ’keer op keer’ tegen. Bolland gebruikt termen als ’misleiding’, ’valsheid in geschrifte’, zwijpremies’ en ’dure juridische uitputtingsslagen’.

Nek uitsteken

Clean Music Consortium roert zich tevens in het belang van jonge auteurs die aan het begin van hun carrière staan. Rob Bolland: ,,En die nog niet kunnen weten wat wij reeds hebben ervaren. Daar steek ik mijn nek ook voor uit.’’

Erlings onderstreept dat zijn organisatie niet bang is voor concurrentie en dat Bolland geen lid is. Blijven volgens hem over slechts twee gedupeerden. De miljoenenclaims van Rietveldt zijn echter ’door de rechter afgewezen’ en Van Wijngaarden verliet het aangeboden mediationtraject ’toen het niet de door hem gewenste kant op ging’.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.