Fietspad Enkhuizen-Lelystad gaat anderhalf jaar dicht

Cees Beemster

Het fietspad van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad wordt vanaf november afgesloten. Dit gebeurt omdat Rijkswaterstaat het fietspad tijdelijk nodig heeft om de Houtribdijk te versterken. Boskalis en Van Oord gaan deze klus, waarmee negentig miljoen gemoeid is, de komende paar jaar uitvoeren.

De bedrijven gaan op het fietspad aan de slag met breuksteen en gietasfalt om de dijk te versterken. Het fietspad wordt tijdens de megaoperatie ook gebruikt van de aan- en afvoer van materieel.

Rijkswaterstaat verwacht dat het fietspad vanaf de zomervakantie van 2019 weer gebruikt kan worden door fietsers. In juli en augustus 2018 zal het fietspad tijdelijk ook worden opengesteld.

Voor het wegverkeer tussen Enkhuizen en Lelystad rekent Rijkswaterstaat op weinig hinder op de dijk. Alleen tijdens werkzaamheden ’s nachts kan af en toe een vertraging van tien minuten ontstaan.

Zandige oevers

De dijk wordt behalve met breuksteen ook versterkt met brede zandige oevers. Het nieuwe natuurgebied Trintelzand wordt aangelegd. Bij Lelystad komt bovendien een nieuw strand voor wind- en kitesurfers. De dijkversterking is volgens Rijkswaterstaat ’medio 2020’ klaar.

De werkzaamheden zijn nodig omdat de Houtribdijk niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen van de Waterwet.

Na de versterking moet de kans dat de dijk kan doorbreken, verkleind zijn tot nog maar één keer in de 10.000 jaar.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen