Grote biodieselfabriek in Hornhaven

De nieuwe biodieselfabriek. Illustratie Amsterdam Biodiesel

Roel van Leeuwen
Amsterdam

,,De schaal waarop wij hier duurzame technieken inzetten voor onze productieprocessen is ongekend’’, zegt Chris Linderman, de topman van de Simadan Holding. Het bedrijf investeert de komende jaren onder meer miljoenen euro’s in een nieuwe biodieselfabriek van dochterbedrijf Biodiesel Amsterdam.

In de Hornhaven verenigen verschillende Simadan-bedrijven de meest moderne, duurzame technieken voor de productie van biodiesel en biogas op basis van gerecyclede organische reststoffen.

Partijen die actief zijn op het grootste ecologische industriële complex van Europa, zijn Rotie BV, Biodiesel Amsterdam, Noba BV, Tankstorage Amsterdam BV en Orgaworld BV.

De Simadan holding investeert onder meer 65 miljoen euro in een nieuw (tweede generatie) biodieselfabriek. ,,We hebben nu een biodieselfabriek die jaarlijks 100.000 ton biodiesel produceert en we willen onze productiecapaciteit met 150.000 ton vergroten’’, zegt Linderman. ,,De vraag naar onze tweede generatie biobrandstof is groter dan we aan kunnen.''

Linderman hoopt dat de nieuwe biodieselfabriek, die goed is voor enkele tientallen banen, eind 2015 in bedrijf kan zijn.

De investering voorziet ook in de bouw van een glycerine distillatiefabriek die jaarlijks 50.000 ton brioglycerine oplevert van farmaceutische kwaliteit.

Al eerder investeerde het bedrijf in de bouw van de nieuwe recyclingfabriek van Rotie BV, een bedrijf dat al in de jaren vijftig frituurvet inzamelde.

Linderman: ,,Het grote voordeel is dat nu alle processen op één locatie zijn samengevoegd. Bovendien is de fabriek drie keer zo groot als wat we hadden en maken we gebruik van de nieuwste technieken tot en met robots aan toe. Nergens in de wereld staat een fabriek die zover gaat als gaat om de verwerking van organische reststromen. We hopen deze week groen licht te krijgen van de inspecteurs dat de fabriek kan worden opgestart.’’

In de Hornhaven bevinden zich nu een biodieselfabriek, een tankopslagterminal, een recyclingfabriek, een biogasfabriek en een tankreinigingsbedrijf.

,,We zitten hier direct aan de haven met eigen kades. En we gebruiken zoveel mogelijk de boot als transportmiddel’’, zegt Linderman. ,,Wij zamelen tegenwoordig bij 25.000 adressen (onder meer de horeca en de voedingsmiddelenindustrie) vaten met frituurolie en kliko’s met gft afval in. Vervolgens proberen wij het materiaal in het recyclingproces zoveel mogelijk te scheiden. Van de vetstoffen maken wij biodiesel. Dat gaat richting bedrijven als Shell en BP.’’

Ook wordt onder meer methaangas geproduceerd. ,,Dit drijft grote motoren aan die weer groene stroom maken. De warmte die daarmee vrijkomt gebruiken we voor onze eigen processen.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.