Bewoners De Moorstraat Schagerbrug ’overvallen’ door nieuwbouw voor hun neus

Marten Visser
Schagerbrug

Weg uitzicht. Niet meer genieten van weilanden en de Westfriese dijk, maar woningen voor je neus. Bewoners van de Burgemeester De Moorstraat in Schagerbrug leggen zich er niet bij neer.

Ze nemen een advocaat in de arm om te kijken of ze nog actie kunnen ondernemen tegen het bestemmingsplan dat de nieuwbouw naast de sportvelden mogelijk maakt. Of ze veel kans maken is de vraag: de gemeente publiceerde naar eigen zeggen alle plannen, volgens de regels, op de website overheid.nl.

De buren voelen zich toch nogal overvallen door het bericht in deze krant dat de komst van de negen huizen in de gemeenteraad komt en er geen bezwaren zijn ingediend.

,,Volgens mij is door de gemeente nog niet één keer in de krant bekend gemaakt dat je bezwaar kon indienen’’, zegt bewoner Wim Meurs. ,,Ik heb verschillende malen met de gemeente gebeld. Elke keer kreeg ik te horen dat er nog niks bekend was en dat er nog niets was waar tegen je bezwaar kon maken. En nu ineens dit? Je krijgt het idee dat je belazerd wordt. Dit lijkt op handjeklap.’’

De nieuwbouw is het gevolg van de verplaatsing van het agrarische bedrijf van Hopman-Timmer. Om dit financieel mogelijk te maken worden de nieuwe huizen gebouwd. ,,Ten koste van ons uitzicht dus’’, zegt Meurs. ,,Nu kijken we uit over de weilanden, zie je in de verte de wielrenners over de dijk gaan. Straks zien we huizen.’’ Ook zijn buurvrouw Pauline Ravestijn is verbolgen. ,, Ik heb de website van de gemeente in de gaten gehouden. Daar stond steeds dat het plan nog ’een ontwerp’ was. En nu worden we voor een voldongen feit gesteld.’’

Woordvoerster Ans Heijne van de gemeente Schagen zegt dat bouwplannen op de website van de gemeente worden gemeld. ,,Daar staat ook dat publicatie daarvan tegenwoordig via www.overheid.nl gaat. Niet meer via de krant.’’ De plannen voor Schagerbrug werden op 18 augustus en 24 december 2015 gepubliceerd. De laatste bezwarentermijn liep 5 februari af.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.