Altijd en overal online in de Kop van Noord-Holland

Internetgebruik in de Kop van Noord-Holland in kaart gebracht door de website wigle.net. Rode vlekken tonen hoge intensiteit. Dit© Bron Wigle.net

Hedzer Faber h.faber@hollandmediacombinatie.nl
Den Helder

Het is nog maar twee jaar geleden dat KPN als eerste telecomaanbieder een dekkend 4G-netwerk voor elkaar had in de Noordkop, mobiel internet op wifi-snelheid of sneller. En inmiddels zijn ’we’ altijd en overal online.

Dat is in elk geval het beeld dat naar boven komt bij deze kaart van Wigle.net. Die website toont het internetgebruik per plek op de wereldbol. En logischerwijs lichten grote steden het felst (rood) op en dorpen een beetje (paars). Maar het gaat verder dan dat: dankzij dat snelle mobiele internet zijn we ook onderweg constant met het internet verbonden.

Vandaar dat op de kaart de complete infrastructuur wordt blootgelegd in paarse lijnen en stippen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Marsdiep en je weet precies waar de veerboot vaart. De kromme lijn boven Anna Paulowna: de spoorlijn Alkmaar-Den Helder. En al die stipjes op het IJsselmeer, Markermeer en zelfs de Noordzee tonen aan dat je zelfs op de woelige baren je Facebook kunt bijhouden.

Blinde vlek

Er is dan ook wel iets gebeurt ten opzichte van februari 2014. Vodafone kwam razendsnel op en heeft nu een vrijwel volledige dekking in het bewoond gebied. Op een opvallende, maanvormige blinde vlek over de kernen Kolhorn, Lutjewinkel, Winkel en Niedorp na. Ook in Kreileroord bezuiden Den Oever en langs de randen van Texel is de dekking nog niet je-van-het.

In het kielzog van KPN (ook netwerk voor Telfort en Simyo) en Vodafone (ook Sizz) volgen T-Mobile en (ook MTV Mobile) en Tele2. Volgens de wekelijkse peiling van website 4gdekking.nl beschikken T-Mobile-gebruikers nu in de gemeenten Den Helder en Schagen over een vrijwel dekkend 4G-netwerk, op Texel en in Hollands Kroon 70 procent. Tele2 is sterk in Schagen, scoort 80 procent dekking in Den Helder en Hollands Kroon en is nog niet actief op Texel.

Overigens is ’dekking’ nog geen garantie voor de kwaliteit van een signaal. In Den Helder is Vodafone al lang dekkend, maar wordt verder geïnvesteerd in bandbreedte. Zo is 4G in bijvoorbeeld de Indische Buurt soms overbelast. De plaatsing van twee nieuwe masten moet dat verbeteren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.