Windmolentje op dak Groote Weiver symbool duurzaamheid

Zaanstad

Veel meer dan een symbool is het niet. Het windmolentje op het dak van de Groote Weiver levert net genoeg stroom om een computer te laten draaien. ,,En toch is het belangrijk'', zegt Olivier Rijcken van het culturele centrum in Wormerveer. ,,We laten er mee zien dat duurzaamheid voor ons belangrijk is.''

Vrijwilliger Ab van Harskamp en ‘windgoeroe' Dick Beets van de Zaanse Energie Ko-operatie plaatsten het molentje donderdag, tijdens de Dag van de Duurzaamheid, in de storm op het dak. Het is een voorbode van wat misschien komen gaat. De Groote Weiver heeft vergunning aangevraagd om een windmolen van tien meter hoog naast het gebouw te mogen plaatsen.

Net als de windmolen is de elektrische auto een symbool van duurzaamheid. De gemeente Zaanstad nam donderdag zeven Fiat Qubo's in gebruik. Deze auto's, die 50.000 euro per stuk kostten, zijn van een elektrische motor voorzien door het Zaanse bedrijf Truckland. Zaanstad heeft nu elf elektrische auto's en streeft naar een volledig elektrisch wagenpark.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.