’Economie Oekraïne gaat hard achteruit’

Medewerker Internet
LONDEN

De economie van Oekraïne gaat door alle onrust in en rond het land veel sterker achteruit dan eerder gedacht. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch vrijdag in een rapport, waarin het zijn inschatting van de kredietwaardigheid van Oekraïne verlaagde.

Fitch verwacht dat de Oekraïense economie dit jaar met minstens 6,5 procent krimpt en in 2015 en 2016 in ieder geval geen groei zal laten zien. Dit komt onder meer doordat de export naar Rusland in de eerste helft van dit jaar al met bijna een kwart is gedaald. Daarnaast dreigt een tekort aan brandstoffen, omdat het Russische Gazprom de gastoevoer naar Oekraïne heeft stopgezet.

Ondertussen wordt de financiële positie van de overheid steeds verder uitgehold. Het begrotingstekort loopt dit jaar naar verwachting op tot 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp), terwijl de staatsschuld harder oploopt dan het IMF voorzag op het moment dat het fonds noodleningen aan Oekraïne beloofde. Zonder die noodsteun kan het land volgens Fitch überhaupt niet aan zijn verplichtingen voldoen.

Fitch verlaagde de rating van Oekraïne met één stap naar CCC. Die lage waardering geeft aan dat beleggingen in Oekraïense staatsleningen risicovol zijn en dat het land alleen onder gunstige omstandigheden zijn leningen kan terugbetalen.

222229 aug 14

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.