Vliegersmonument Petten bij Dijk te Kijk

Vliegersmonument Petten bij Dijk te Kijk. Luchtfoto HDC Media/Hans van Weel

Redacteur Schagen
petten

De duinwaterkering nabij informatiecentrum Dijk te Kijk in Petten moet de locatie worden voor het monumentale eerbetoon aan zes Tsjechische oorlogsvliegers.

Zijpe heeft groen licht gekregen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor oprichting van het oorlogsmonument nabij de Hondsbossche Zeewering, inclusief een toegangspad.

De gemeente vroeg toestemming aan het waterschap op verzoek van leden van het zogeheten 222e Šiškova Training Squadron uit Tsjechië, die de vliegers begin dit jaar in Petten hebben herdacht. Daarbij is het idee voor het monument ontstaan.

De zeskoppige bemanning stortte 28 december 1941 met een RAF-toestel in de Noordzee. Vijf van hen wisten in een reddingbootje te kruipen en spoelden zes dagen later, begin 1942, aan bij Petten. Drie vliegers waren toen nog in leven.

Het waterschap stelt als voorwaarde voor oprichting van het monument dat het op minimaal vijf meter uit de dijkteen wordt geplaatst. En, net als het toegangspad, door de aanvragers in goede staat van onderhoud wordt gehouden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.