Aldi in Enkhuizen mag verhuizen naar Rode Paard

Cees Beemster
ENKHUIZEN

Aldi mag verhuizen van de Torenstraat in de binnenstad naar het Rode Paard, waar nu nog Opel-bedrijf Van der Linden Van Sprankhuizen en een bandenopslagbedrijf zitten. Burgemeester en wethouders van Enkhuizen scharen zich achter dit idee.

’Gelet op de bereikbaarheid van de winkel voor zowel de bevoorrading als het winkelend publiek is het Rode Paard zeer geschikt’, stelt het college.

Aldi wil al langer weg uit de Torenstraat. Het bestaande pand is 500 vierkante meter groot, terwijl Aldi 1300 vierkante meter per filiaal nodig heeft. Ook zorgt de dagelijkse bevoorrading van de winkel in de Torenstraat met vrachtwagens van 16,5 meter voor veel verkeershinder. Aldi is het enige bedrijf dat in de binnenstad een ontheffing heeft om haar winkel te bevoorraden met wagens langer dan 14,5 meter.

Al akkoord bereikt

Een eerdere poging om Aldi te verplaatsen naar de Molenweg mislukte. Andere geschikte plekken zijn er in de binnenstad niet. Omdat Aldi in Enkhuizen wil blijven heeft zij de gemeente om toestemming gevraagd om het filiaal voort te zetten op het Rode Paard. Met Opel en de bandenopslag is al een akkoord bereikt om deze percelen aan te kopen. De bestaande panden op het Rode Paard worden gesloopt; Aldi zal een nieuw pand laten neerzetten.

Toejuichen

Het college juicht de verplaatsing van Aldi toe, mede gebaseerd op het onderzoek dat het ingeschakelde bureau Rho Adviseurs voor Leefruimte heeft uitgevoerd. Dit bureau concludeert namelijk dat Aldi ’in Enkhuizen en de nabije regio een belangrijke functie heeft als discountsupermarkt’. Het college stelt dat Aldi op de nieuwe plek per fiets en auto goed bereikbaar is. Het effect van het vertrek van Aldi uit de binnenstad voor andere winkels in de binnenstad is volgens B en W beperkt en behoort tot het ondernemersrisico. Op basis van landelijke cijfers wordt gezegd dat twintig procent van de bezoekers van een discounter ook een andere winkel bezoekt.

Dwarsliggen

Voor de komst van Aldi naar het Rode Paard wil het college het bestemmingsplan herzien. De gemeenteraad kan nog dwarsliggen. Het college verwacht dat het Rode Paard 10, waar voorheen Ramkema & Dangermond zat, een woonfunctie of lichte bedrijfsfunctie krijgt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen