Opbrengst van cd Theo Bos is voor goede doel

Theo Bos is blij met de animo voor zijn actie. Foto Jan Butter

Ies van Rij
Wijk aan Zee

De zanger-gitarist Theo Bos komt een oude belofte na: zingen voor het overleden meisje Tara Krab uit Wijk aan Zee. Ze werd slechts vijf jaar. Ter ere van haar heeft hij een cd gemaakt: ’The other side’. Met zeven rustige Ierse en Schotse ballades. De opbrengst is voor het goede doel.

,,Ooit heb ik voor Tara gezongen in café De Zon. Een meisje met een Ierse naam. Ze was al erg ziek. Ze had kinderkanker. Maar ze was zo vrolijk. Ze klapte met de muziek mee, een leuk en heerlijk kind. Daar kan menigeen van leren. Tara heeft het niet gered. Dat is tien jaar geleden. Haar overlijden was een drama, een ramp voor Wijk aan Zee’’, blikt Theo Bos (68) terug.

Indertijd had de oud-voorman van de vroegere Ierse folkband Haddock en inmiddels oud-leraar Nederlands haar ouders gezegd een lied voor Tara te schrijven. Dat is niet gelukt. ,,Ik had te weinig tijd en zo goed heb ik Tara niet gekend. Nu ik met pensioen ben, heb ik tijd. Ik heb zeven ballades opgenomen. Het zijn Ierse en Schotse traditionals.’’ Hij noemt onder meer ’Paddy’s green shamrock shore’, ’Carrickfurgus’ en ’Caladonia’. ,,Ik zing deze ballades voor Tara.’’

Rauw

De titel ’The other side’ is voor meerderlei uitleg vatbaar. Als muzikant prijkt Theo Bos zelf op de voorkant van het hoesje. ,,Maar het gaat vooral om de achterzijde, waar Tara en haar tweelingzusje Shannon op de foto staan. In Tara Street, Dublin. Verder ligt Ierland aan de overkant. En nog iets. Het publiek is gewend dat ik rauwe, met whiskey doordrenkte liederen zing, zoals ’The wild rover’. Maar dit zijn heel rustige, romantische ballades. Dat is míjn andere kant.’’

’The other side’ wordt de eerste persoonlijke cd van Theo Bos, die lang geleden met de groep Haddock een viertal Ierse albums uitbracht. De nieuwe cd wordt momenteel in de studio van een bevriende muzikant gemixt en afgemaakt.

Intussen begint al de voorverkoop. Want aan de cd is een actie verbonden. In overleg met de ouders Karin en Ron Krab is besloten om de opbrengst beschikbaar te stellen aan het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Dat is het ziekenhuis waar het meisje indertijd is verpleegd. ,,Het doel is om een speelkamer in te richten waar kinderen als Tara zich even kind kunnen voelen.’’

Gesigneerd

De actie breidt zich al uit, meldt Theo Bos. Er is zicht op sponsoring door grote bedrijven en er is een idee voor crowdfunding.

,,De cd kost 10 euro. Maar je kan ook 50 euro betalen, dan kom ik hem gesigneerd thuis afleveren. Mits het een beetje in de buurt is. Voor 100 euro kom ik een kwartier akoestisch spelen. Voor 600 euro komt de band Dockside mee. In dat geval is de helft voor de band, de andere helft voor het goede doel’’, aldus Wijk aan Zeeër die er aan toevoegt dat de plaatselijke stichting Sawaz de financiële kant van de actie op zich neemt.

De geldactie wordt nog nader uitgewerkt. Vast staat al dat de cd-presentatie op zondag 30 augustus is: in café De Zon. Dat moet een echt Ierse middag worden.

Theo Bos zelf zingt zijn ballades en het Wijk aan Zees ’gemengd mannenkoor’ WazMank treedt op. En iedereen die een instrument kan bespelen, mag op het podium meedoen. ,,Want zo gaat dat in Ierland namelijk ook’’, aldus Theo Bos.

Bestellen

Wie alvast cd ’The other side’ wil bestellen, of anderszins wil bijdragen aan de actie kan zich per mail melden bij Theo Bos:

temabos@casema.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.