Speciaal Kuipersbier van De Werf in Enkhuizer museumvaten

Ron Annes met het speciaal voor gistend bier gekuipte vaatje.© Foto Theo Groot

Tanja Koopen
Enkhuizen

Hoe breng je al het goede van Enkhuizen samen? Bierbrouwerij De Werf en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zijn daar aardig in geslaagd met de fabricage van Kuipersbier, dat speciaal voor het museum gebrouwen wordt.

Kuipersbier is een van de tastbare resultaten van de nieuwe expositie van het Zuiderzeemuseum, Studio ZZM, waarin de samenwerking tussen de leermeesters van het museum met zes (inter)nationale ontwerpers tot verrassende resultaten leidt. De ontwerpers bedachten nieuwe toepassingen van de oude ambachten en leermeesters en ontwerpers inspireerden elkaar. Zo fabriceert kuiper Ron Annes op het ansjovisvat gebaseerde biervaten, waarin het door De Werf gebrouwen Kuipersbier nagist.

Het idee komt van de Design Academy Eindhoven en is uitgewerkt door de Enkhuizer brouwer en kuiper Ron. Voor hem was het nog wel een klusje. ,,Normaal demonstreer ik het maken van vaten, nu worden ze daadwerkelijk gebruikt.’’ Hij had dikkere duigen nodig, om te voorkomen dat het vat zou barsten tijdens de gisting. Na drie pogingen waarin het met water gevuld vat ín een vat water werd gelegd, bleek het vat niet meer te lekken. Het promillage van het bier is tevens het percentage (4,7) van de verkoop dat wordt gebruikt om nieuwe leerlingen tot kuiper op te leiden en de ambachtslieden de kans te geven zich verder te laten bekwamen in hun vak.

Het eerste testbier was tijdens de opening van de expositie Studio ZZM te proeven. Hier demonstreerde kuiper Ron Annes tevens zijn vakmanschap.

foto Theo Groot

Regionaal 2/3: Museum als werkplaats

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen