Artsen niet blij met voortgang 'Tuitjenhorn'

Laura Heerlien
Tuitjenhorn

De vereniging praktijkhoudende huisartsen vraagt zich af waarom het zo lang duurt voor het beloofde onafhankelijk onderzoek start naar de kwestie rond huisarts Tromp in Tuitjenhorn. In een brandbrief aan minister Schippers vragen de huisartsen om opheldering.

‘Op 2 november 2013 vroegen wij u per brief om op korte termijn het initiatief te nemen tot een extern, onafhankelijk onderzoek naar ‘de zaak Tuitjenhorn’ waarbij, na verleende zorg aan en het overlijden van een terminale patiënt, onze collega-huisarts Nico Tromp moord ten laste werd gelegd’, aldus de huisartsen in de brief. Nico Tromp maakte kort na de beschuldiging een einde aan zijn leven.

Huisarts en secretaris van de vereniging, Hans Nobel uit Alphen aan den Rijn: ,,De minister zegde toe dat er na ongeveer drie maanden gestart zou worden met dat onderzoek. Inmiddels zijn we vijf maanden verder en is er nog steeds niks bekend. Er is zelfs nog geen onderzoekscommissie benoemd. Hoe lang moet zoiets duren? Hoe verder weg, hoe meer alles vervaagt. Uitstel is voor geen enkel onderzoek goed.”

Het onafhankelijke onderzoek zou worden gestart nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar eigen onderzoek naar de zaak had afgerond. Dat is nog steeds niet het geval, meldt IGZ woordvoerster Sylvie de Peijper. Over waarom het allemaal zo lang op zich laat wachten, doet zij geen uitspraken.

Nobel: ,,Waar het ons met name om te doen is, zijn de keuzes die door het AMC, de IGZ en het OM zijn gemaakt en de overwegingen die daarbij een rol hebben gespeeld. Was er echt geen andere mogelijkheid: moest justitie meteen worden ingeschakeld? Was het echt geen optie meer om eerst met Tromp te gaan praten? Wij willen als huisartsen weten waar wij aan toe zijn. Wat zijn onze kaders? Wat zijn de regels en in hoeverre kan daarvan worden afgeweken, voordat je ‘s nachts de politie op je dak krijgt?”

De vereniging vindt dat het AMC, de IGZ en het OM glashelder moeten maken waarom destijds bepaalde keuzes gemaakt zijn. ,,Je hebt bij stervensbegeleiding te maken met stuk voor stuk unieke situaties. Elke situatie vraagt zijn eigen reactie en als arts kun je zeker in acute omstandigheden, niet altijd uit de voeten met de vaststaande regels, omdat het zo individueel is en vaak ingewikkeld. Ik vind dat sommige mensen vanaf hun fluwelen kussen aan de vergadertafel anderen die in de klei staan, soms wel erg makkelijk de maat nemen.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.