Zingen over drank, hoeren en schepen

Het gezelschap Onstuimig Schuim vermaakt het publiek op de dijk bij Marken. © Theo Groot

Monique Bankras
Enkhuizen

Het is moeilijk om stil te blijven staan als een shantykoor zingt en liedjes over ‘Jan, Pier, Tjores en Corneel’ en andere zeelui blijven opvallend lang in je hoofd zitten. Zomaar twee zaken die dit weekend opvielen bij het Maritiem Festival in het Zuiderzeemuseum.

In het buitenmuseum gaat het er twee dagen lang even anders aan toe dan normaal. Shantykoren uit het hele land zingen onder meer op de klinkerstraatjes bij de authentieke huizen, in de muziekkapel en de Wieringer kapel. Op het pleintje Kampen in de Vissersbuurt is het gedaan met de rust als Shantykoor West Zuidwest uit Gouda neerstrijkt.

Grote mannen met petjes en bretels laten oud en soms jong - vaak met paraplu in de hand - meedeinen op hun ritmische muziek. Wat betreft die laatste categorie is het soms maar goed dat veel teksten in het Engels zijn.

,,Wij zijn geen kerkkoor, maar zingen over drank, hoeren en schepen. Dat vinden wij leuk. Geen zoetsappige teksten”, legt zanger en gitarist Peter van Huis uit Reeuwijk uit. Hij noemt het buitenmuseum een ontzettend mooie locatie voor een optreden. ,,Het is deze zaterdag alleen nog niet zo druk. Wij zijn wel grotere opkomsten gewend."

Veel mensen zijn speciaal voor de muzikale toevoeging op de dagelijkse activiteiten naar het museum gekomen. ,,Shantymuziek is vrolijk, gezellig en ongedwongen”, vindt het echtpaar Brugge uit Landsmeer.

,,Hupsakee, rommel maar een eind aan. Het is tenminste niet zo strak georganiseerd. Volgende week gaan we naar Sail waar ook optredens zijn, maar daar is het altijd druk. Nu hebben we hier al lekker mee kunnen zingen met shanties."

De twee maken deel uit van de velen die een tochtje van een half uur in een historisch schip meepakken. Op het IJsselmeer horen ze hoe het er vroeger op zee aan toe ging en zien ze hoe de zeilen gehesen worden. ,,Veel mensen hebben er geen idee van", weet de vrijwilliger die op zijn inschrijflijst ziet dat de activiteit populair is.

Tevreden

Ondertussen probeert verteller Piet Paree op de dijk mensen te verleiden naar het dijkmagazijn te komen. Even later zitten kinderen op gevulde juten zakken voor een open haard. Ouderen zitten daarachter op stoeltjes. Paree vertelt geanimeerd over het leven op zee.

De organisatie kijkt tevreden terug. ,,Door het weer was het iets minder druk dan andere jaren, maar de intieme sfeer was een cadeautje voor de bezoekers", zegt Niels van de Beek. ,,In plaats van buiten zong een koor bijvoorbeeld in een oud werfhuis. Het was heel sfeervol."

(App-gebruikers zien de video hier)

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen