'Alkmaar: het snelste brandweerkops'

Archieffoto© ANP

Gerard van Engelen
Alkmaar

Alkmaar heeft het best scorende brandweerkorps van Noord-Holland Noord. In 93 procent van de gevallen rijdt de bluswagen binnen de gestelde aanrijtijd van acht minuten voor. En dat komt omdat de Alkmaarse politiek consequent is blijven investeren in de kwaliteit van de huisvesting.

Dat zegt burgemeester Piet Bruinooge (voorzitter van de veiligheidsregio met negentien korpsen in evenzoveel gemeenten). Hij heeft er dus moeite mee dat Alkmaar straks, bij de introductie van de regionale brandweer per 2015, als ’beloning voor goed gedrag’ op jaarbasis acht ton meer zou moeten betalen. ,,Van iedere euro die voor de brandweer wordt uitgegeven betaalt Alkmaar al twintig cent’’, hield hij  de politiek donderdagavond voor. Die kwam voor het eerst na het zomerreces weer bijeen met ook afgevaardigden uit Schermer en Graft-De Rijp in de zaal, vooruitlopend op de gemeentefusie die eraan komt.

Er moet in de regio nog een stevig potje worden geknokt over de kostenverdeelsleutel, voordat de regio Noord-Holland Noord als laatste in Nederland overgaat op een gezamenlijk brandweerkorps. De burgemeesters hebben lang de zin er niet van ingezien, maar toen het wettelijk verplicht werd konden ze er niet meer onderuit. De gemeenteraden kunnen kiezen uit twee modellen. Die vallen beide nadelig uit voor Alkmaar. Het ene zorgt ervoor dat de gemeente volgend jaar 107.000 euro meer kwijt is dan nu, het andere zelfs voor acht ton meer. Waar Alkmaar met 93 procent hoog scoort, zitten plattelandgemeenten soms ver onder het streefgemiddelde van 85 (nu nog 67) procent. Bruinooge noemde Schermer (27 procent), Drechterland (27) en Texel (19) als extremen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.