Bomen bij sporthal zijn in slechte staat

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Veel bomen rondom sporthal De Beukenkamp aan de Van IJsendijkstraat in Purmerend zijn in slechte staat. Dat blijkt uit onderzoek van Groenadvies Amsterdam, dat vanwege de herinrichting van de omgeving en de bouw van een multifunctionele sporthal het groen heeft onderzocht.

Het college van burgemeester en wethouders onderschrijft de bevindingen van het adviesbureau. ,,De kwaliteit van een aantal bomen in het gebied, en dan met name de vorming van het wortelpakket, is veel slechter gebleken dan vooraf was ingeschat.’’ Dat werd tijdens het onderzoek pijnlijk duidelijk: tijdens de zomerstorm van juli woeien twee bomen om.

Volgens de onderzoekers zijn er van de ruim honderd bomen in het plangebied zo’n zeventig in redelijke tot goede conditie. Van 36 bomen is de conditie matig tot slecht, terwijl er vier dood zijn. ,,Voor een dergelijk jong bestand op ogenschijnlijk goede groeiplaatsen is dit een opvallend slecht resultaat’’, is het oordeel van het adviesbureau. Oorzaak is de dunne en schrale toplaag, waardoor de bomen te oppervlakkig wortelen.

Mede daarom was het noodzakelijk om een nieuw groenplan op te stellen. Anders dan in het oorspronkelijke plan kunnen daarin niet alle bestaande bomen worden behouden. Wel worden op bepaalde locaties nieuwe bomen aangeplant.

Dat geldt niet voor de bomen op de plek van het nieuwe rugbyveld dat naast de nieuwe sporthal is gesitueerd. Zo’n dertig bomen kunnen daarom niet gehandhaafd worden. Elders worden de bestaande bomen toch zo veel mogelijk gespaard.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.