Twee bijzondere avondexcursies bij Den Helder

De broedtijd is een aantrekkelijke periode om van de natuur te genieten. Foto Ger Tik.

Ron Amesz

Op vrijdag 17 juni zijn de gidsen van Landschap Noord-Holland de hele avond in touw. Van 19.00-21.30 uur laten ze zien hoe bijzonder de Donkere Duinen in Den Helder en het Refugium zijn. Vanaf 21.30 tot ongeveer middernacht staan de nachtvlinders in de Donkere Duinen in het middelpunt.

Maak eens wat bijzonders van één van de langste avonden van het jaar!

Om de werkloosheid in de Eerste Wereldoorlog te bestrijden, bedacht men bij Den Helder een groot project. In de duinen werden dennen aangeplant. Zo ontstonden de Donkere Duinen. In de loop van bijna honderd jaar is er steeds meer variatie in de natuur ontstaan. Belangstellenden luisteren en kijken deze avond naar vogels die er broeden, zoals uilen, blauwe reigers en roofvogels. Daarna wandelen ze naar het Refugium waar wilde orchideeën bloeien en Schotse Hooglanders met kalveren lopen. Ze kijken ook in de plasjes en gaan op zoek naar amfibieën en andere waterdiertjes.

Om 21.30 uur begint de tweede excursie waarin deelnemers kunnen beleven hoeveel nachtvlinders hier voorkomen. Een lokmiddel en lampen trekken als een magneet de vlinders aan. Op een wit laken kunnen wandelaars ervan genieten en krijgen ze er allerlei bijzonderheden over te horen.

Kosten: Beschermers € 3,50, Niet-Beschermers € 6,50, Kinderen tot 12 jaar  € 2,50. Aanmelden is gewenst en kan via www.landschapnoordholland.nl/de-natuur-in. Eventueel ter plaatse aansluiten, maar vol is vol.

Vertrek vanaf het bezoekerscentrum De Helderse Vallei, Jan Verfailleweg 11, 1793 BW Den Helder.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.