Oost-Europeanen komen om te stelen

Oost-Europeanen komen om te stelen archieffoto

null226 null226
haarlem

Volgens rechter K. Witteman komen veel Oost-Europeanen naar Nederland om te stelen en vertrekken ze daarna weer snel naar huis. Ze geloofde dan ook geen woord van wat Mantas G. uit Litouwen haar gisteren probeerde wijs te maken. In november liep hij tegen de lamp toen hij in Assendelft een lokauto van de politie openbrak.

Zowel officier van justitie Pauwelussen als raadsman Van den Pol namen afstand van Wittemans opvatting over Oost-Euopeanen. Van den Pol dacht even dat Pauwelussen het zei, sprak haar er op aan, maar kreeg als antwoord: ,,Ik heb het ook gehoord, maar niet gezegd.’’ ,,Wie zal dat dan geweest zijn?’’, ginnegapte Witteman.

G. bekende alleen de feiten waarvan het ontkennen geen enkele zin had. De auto waarin de politie hem had zien zitten, daar had hij naar eigen zeggen ingebroken. Een verder niets. De andere drie auto-inbraken in de Van de Meystraat, Schoolkade en Kruier op 17 november, daarvan had hij wel de buit in zijn bezit, maar die was hem gegeven door ene Marius. Witteman geloofde er geen woord van. Niet omdat G. uit Oost-Europa komt, maar vooral omdat de politie G. al een tijdje in de gaten hield en geen tweede persoon heeft gezien en die ook nu niet te vinden is.

Volgens G. was hij twee weken eerder naar Nederland gekomen om werk te zoeken. Degene die hem daarbij hielp had een baan gegarandeerd, maar daar kwam niets van terecht. G. besloot weer terug te gaan, maar had geen geld om de terugreis te betalen. Toen heeft hij navigatieapparatuur gestolen en daar schaamt hij zich voor, zei hij gisteren.Witteman zag een heel andere waarheid. Namelijk die van een man die al twee maanden eerder een parkeerbon in Alkmaar kreeg en dus al veel langer in Nederland was. Die geen werk had maar toch rond kwam.

Hij kreeg straf voor drie inbraken en voor een poging. Acht weken cel, waarvan hij er nog twee moet uitzitten.G. is van plan na zijn straf naar Litouwen terug te gaan, waar zijn vriendin woont die al zes maanden in verwachting is.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.