Meer brugblunders Den Uylbrug dan gemeld

Ivo Laan
Zaandam

Het is maar de vraag of de incidentenrapportage die de gemeente bijhoudt over de veiligheid van de bruggen in de Zaanstreek wel klopt. Vorig jaar vond er volgens getuigen een ongeluk plaats op de Den Uylbrug waarbij een fietser aan de leuning hing. Op het laatste moment kon een schipper van een zeiljacht via de marifoon de brugwachter alarmeren.

Dat incident is niet terug te vinden in de rapportage over vorig jaar waarin alle incidenten met bruggen moeten zijn vermeld, zo blijkt. Gemeentevoorlichter Geralt Lammers: ,,Het voorval zoals beschreven is ons niet bekend. Een dergelijk incident zou zeker gemeld zijn in de incidentenrapportage die de havendienst bijhoudt.’’ Die incidentenrapportage rapportage is bedoeld om de brugbediening veiliger te maken aan de hand van incidenten en bijna-incidenten.

Stop, stop!

Bewoonster Corrie Beverloo zag het allemaal gebeuren vorig jaar zomer vanaf de Conradwerf van waaruit ze uitkijkt op de Den Uylbrug waar het in februari dit jaar wél gruwelijk fout ging toen een 57-jarige fietsster om het leven kwam. Wanneer het voorval precies was weet ze niet meer, waarschijnlijk in juni of in juli. Wat ze zag weet ze nog heel goed. ,,We zagen vanaf ons balkon dat de brug aan het openen was, terwijl er een man met een fiets aan de brugleuning hing.’’ Een schipper van een zeiljacht ondernam actie. ,,Stop, stop, stop’’, schreeuwde hij door de marifoon. Door het geschreeuw greep de brugwachter die verderop in het Havenkantoor zit in. Hij bedient de brug aan de hand van camera’s. Beverloo woont sinds maart niet meer in het complex. Ze heeft besloten naar buiten te treden omdat ze vindt dat de gemeente de beveiliging van de brug te weinig prioriteit geeft. Geconfronteerd met de ontkenning van de gemeente over het voorval zegt ze: ,,Raar, ik heb het toch echt gezien. Met mijn man samen.’’

De gemeente heeft beloofd te onderzoeken of de brug aangepast moet worden.

Heeft u meer informatie over dit voorval of bent u de fietsers die zich herkent in dit verhaal of bent u de schipper van het jacht die de brugwachter gealarmeerd heeft, neem dan contact op met redactie.zaan@nhd.nl  of 075-6813533.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.