Hoppen van stolp naar stolp (11 km)

Loopbrug naar de volgende stolp. Foto Martijn Gijsbertsen

Loopbrug naar de volgende stolp. Foto Martijn Gijsbertsen

Ron Amesz

Van boerderij naar boerderij hoppen? Vanuit Schagen kan het! Wie de Burghornroute wandelt, genoemd naar de polder waarheen én waar doorheen de tocht voert, komt langs tal van stolpen, erven, stallen en vee.

Bij de start vanaf het plaatselijke VVV-kantoor is de eerste dikbil al zichtbaar: een bronzen stier, symbool voor de traditionele Paasveetentoonstelling, dit jaar op 13 april. Mede mogelijk gemaakt door een actie van de Schager Courant.

Verderop zullen we meer boerderijdieren treffen: schapen, koeien, paarden, pony*s. En heel veel vogels. Een grote variëteit aan vooral weidevogels.

Nadat de Grote Kerk (vanwege restauratie in de steigers) en Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg zijn gepasseerd, gaat het de stad uit.

Onderweg richting het platteland wat proviand inslaan bij bakker of supermarkt is raadzaam. Langs de route zijn enkele bankjes en picknicktafels. En verder komt de kans om iets te eten of drinken te kopen niet meer voorbij.

Via een woonwijk en park - gele stickers met rode rand en zwarte pijl wijzen op borden en palen de weg - is spoedig het weidse landschap bereikt. Met sloten en watergangen in overvloed. Roestige kunstobjecten sieren het weiland langs het schelpenpad vanaf de loopbrug op weg naar het gehucht Tjallewal. Daar valt voor het eerst ook een typische plattelandsgeur, mestlucht, te ruiken.

Tussen de krijsende meeuwen, kraaiende kauwen en kwekkende eenden door fietst de schooljeugd naar huis. Een reiger staat nabij de Tolkerdijk tot de buik in het water, op vissenjacht. Na ontdekking spreidt het dier de vleugels en is gevlogen.

Een bonte verzameling melkbussen, afgedankte wielen van oude landbouwvoertuigen, weegschalen en meer ijzerwaren trekken de aandacht langs de Tolkerwerf. Waar ver van het stadse leven een woonwagenkampje (of is dat tegenwoordig een chaletpark?) is gevestigd.

Op de hoek met de Valkkogerdijk, tegenover een stolp in aanbouw, springt een rij oude Mercedessen in het oog. Andersoortig blik.

Na de tweede loopbrug over water wandelen we langs het Schagerwiel, een plas ontstaan na doorbraak van de Westfriese Omringdijk en overstroming in 1248, richting het recreatiestrand bij het zwembad.

Daar geldt een hondenverbod, evenals op de grasdijken. Op het stadsstrandje ben je tussen 22 en 8 uur niet welkom en kun je op de bon worden geslingerd. Dus niet te vroeg op pad! *s Zomers kunnen zwembroek, badpak of bikini, handdoek en zonnebrand gerust mee.

Op de 2 kilometer lange, onbeschutte Burghornerweg mag alleen bestemmingsverkeer rijden, dus is het relatief veilig een frisse neus halen. Alleen wentelende bladen van overvliegende helikopters verstoren zo nu en dan de rust.

Jammer dat de sloten en berm langs deze onder scholieren kennelijk ook populaire route een dumpplek voor afval zijn. Blikjes, flessen, pakjes, verpakkingen van chips of snoepzakken slingeren met name in het water. Hebben ze op school of thuis geen prullenbak?

Op de Nieuwedijk (1457), die de oude loop van de Westfriese Omringdijk herstelt en het verloren polderland heeft herwonnen van de zee, heerst weer autogevaar. De half onthoofde haas langs de kant van de weg is daarvan het (niet meer) levende bewijs.

Via de Hemkewerf, een oude terp waarop sinds de tweede eeuw na Christus wordt gewoond, wordt de bebouwde kom van Schagen bereikt. Na een paar slingers in de Halerweg gaat het vanaf het platteland via industrieterrein Lagedijk (mét Automuseum) de stad weer in. Op naar de Markt, waar de terrassen lonken!

De Burghornroute maakt deel uit van wandelnetwerk Schagen met een doorsteek naar het Noord-Hollandpad (200 kilometer) tussen Den Oever en Huizen. Andere tochten in en rondom Schagen zijn de Neskaagroute (12 kilometer), Haringhuizenroute (8 kilometer) en Tolkeroute (6 kilometer). De routes zijn afzonderlijk te lopen, op enkele kruispunten is overstappen mogelijk.

Tip voor boerderijen langs de Burghornroute: biedt wandelaars in de zomer voor een prikkie een glaasje melk of andere versnaperingen uit eigen stal aan. Of gun ze een blik in het bedrijf. Spekt de kas en maakt het voor lopers net iets aangenamer.

Martijn GijsbertsenLengte: 11 kilometer, 3 uur wandelenBegin-/eindpunt: Slot Schagen, Slotplein nabij MarktBereikbaarheid: 10 minuten lopen vanaf NS-stationHoreca: diverse aan de MarktHonden: op de grasdijken geldt een hondenverbodMeer informatie: www.schagen.nl, zoeken op wandelnetwerk

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.