Taakstraf na kopstoot in Speelkraam Purmerend

Jeannine Verhagen

Toen zijn zesjarige zoontje op 17 april belde met het verhaal dat hij was mishandeld door een vrijwilliger van speeltuin De Speelkraam, sprong Brian B. (34) uit Purmerend direct op zijn fiets. ,,Ik wilde verhaal halen’’, zei hij woensdag bij de politierechter in Alkmaar.

De Purmerender informeerde waar de bewuste vrijwilliger was en gaf de 74-jarige slechtziende man een harde kopstoot. De politierechter vond het kwalijk wat hij had gedaan en veroordeelde hem tot een taakstraf van 60 uur.

De Purmerender zei dat het helemaal niet de bedoeling was geweest om de vrijwilliger van de speeltuin iets aan te doen.

B: ,,Ik wilde gewoon met hem praten, want ik was ontzet door het verhaal van mijn zoontje. Maar hij kwam heel dicht met zijn gezicht bij me staan en had zijn handen op mijn schouders. Ik voelde me bedreigd. Toen heb ik me van hem afgekeerd en ben weggelopen. Onze hoofden kwamen per ongeluk met elkaar in botsing.’’

Wegrennen

Het slachtoffer en drie getuigen vertelden echter een heel ander verhaal. De getuigen zagen de verdachte een harde kopstoot aan de vrijwilliger uitdelen. Daarna zagen ze de Purmerender weghollen en op zijn fiets springen.

Het slachtoffer, dat bloedverdunners slikt, bloedde hevig. Zijn wond moest worden gehecht met zeven hechtingen en hij hield een hersenschudding aan de klap over. De man moest een nachtje ter observatie in het ziekenhuis blijven. Hij had wekenlang hoofdpijn door de kopstoot. Het slachtoffer claimde 80 euro onkosten en 650 euro smartengeld.

B. zei dat hij ervan baalde dat het incident zoveel gevolgen heeft gehad voor de vrijwilliger. ,,Dat vind ik heel erg en dat was niet mijn bedoeling. Ik wist niet dat hij slechtziend was en dat hij daarom zo dicht bij mij was gaan staan.’’

Overigens bleek uit verhalen van betrokkenen dat de vrijwilliger het zoontje van de verdachte helemaal niet had mishandeld. Hij had hem alleen aangesproken op vervelend gedrag. Een ander zou het jongetje aan zijn arm hebben vastgepakt en hem naar zijn moeder hebben gebracht.

De officier van justitie geloofde niet dat het incident volgens B. een ongeluk was. Ze vond dat er genoeg bewijs was dat de Purmerender het slachtoffer doelbewust had mishandeld door de kopstoot uit te delen. ,,Hij is inderdaad, zoals hij zelf zegt, verhaal gaan halen. Zo zie ik het ook.’’

Ze eiste 80 uur werkstraf.

De man moet van de rechter ook 80 euro schadevergoeding en 550 euro smartengeld betalen aan het slachtoffer.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.