Alles Jeroen, de Held van Hoorn; songfestival kan gestolen worden [video]

Uitgelaten stemming in Huis Verloren bij familie en vrienden van de bassist van Douwe Bob. Rechts met sjaal vader en naast hem twee tantes. © Foto Theo Groot

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Cornald Maas en Jan Smit doen hun best om alle nummers van een informatief babbeltje te voorzien, maar in het Huis Verloren is er geen hond die daarnaar luistert. Het enige wat de aanwezigen interesseert is de huidige Held van Hoorn: Jeroen Overman, de bassist van Douwe Bob.

Team Jeroen is herkenbaar aan de plastic Nederlandse vlaggetjes die Annemaren Kolster van treffende teksten voorzag als ’We shall Overman’. Zij kent Jeroen al sinds zij acht was, want hij was toen al een goede vriend van haar broer Jurian. ,,Het is vooral heel erg kicken voor hem dat hij daar staat’’, vindt ze.

Jurian sluit zich daar geheel bij aan. ,,Hij is mijn beste vriend. Als barman van Swaf zei hij al: ’Ik ga ooit groot worden’. En nu staat hij daar.’’ ,,Het is vooral een hele goede grap’’, vindt wederzijdse vriend en collega-muzikant Marco Heijne. ,,Hij houdt wel van ongewone dingen. Kijk maar eens naar de hilarische filmpjes die hij op Facebook zet. Hij past perfect op het Songfestival.’’

,,Alles is daar overdreven’’, vult Jurian aan. ,,Het gaat helemaal niet meer om de muziek.’’ Over de winkansen van Jeroen en Douwe Bob durven de mannen niets te zeggen: ,,We hebben ons niet verdiept in de andere deelnemers. We hebben niet zoveel met het Songfestival.’’

,,De meeste mensen hier kan het hele Songfestival gestolen worden’’, denkt Annemaren. Haar gelijk blijkt uit de magere aandacht voor het grote scherm waarop de uitzending te zien is. Iedereen hangt wat rond en kletst met vrienden met een biertje in de hand. Pas wanneer de naam van Douwe Bob klinkt, trekt de meute van het terras naar binnen.

Er wordt gejoeld, maar ook gesist en om stilte geroepen. En dan ís het stil. Doodstil. Het podium komt in beeld, dan Douwe Bob en de band. De spanning stijgt. Het gezicht van Jeroens vader verstart. Maar heel snel neemt gejuich en meezingen de overhand. In de stilte die Douwe Bob laat vallen, is het allesbehalve stil in het Huis Verloren. Maar het kan nog harder, blijkt wanneer Jeroen beeldvullend in beeld verschijnt.

,,Hij heeft het goed gedaan’', vindt Jeroens vader Willem. ,,Ze hebben er hard voor geoefend en ze hebben het verdiend. Hoe dan ook is Jeroen daar aan het genieten, dat kan hij heel goed. Ik weet zeker dat ze doorgaan.’’ Hij krijgt gelijk.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen