Strijd voor laatste groen bij de Baanstee-Noord

De stolp aan de Edammerweg, met de karakterisieke windsingel. © Foto’s Wim Egas

Westerweg 74.

Westerweg 76.

1 / 3
Robert Jan van der Woud
Purmerend

Volledige kaalslag in de Baanstee-Noord. Dat vreest Rikki Kolkman-van Staveren, die op een steenworp afstand van het Purmerendse bedrijventerrein woont. Bij drie stolpboerderijen wil de gemeente Purmerend bijna veertig monumentale bomen omhakken. Ook de boerderijen zelf gaan tegen de vlakte, zegt de gemeente.

Het gaat om karakteristieke boomsingels die bij de drie authentieke stolpen staan. ,,Een vernietigende ontwikkeling’’, reageert Kolkman, die inmiddels bezwaar heeft gemaakt tegen de kapvergunning. ,,Deze karakteristieke elementen zouden ze juist behouden. De boerderijen zouden behouden blijven.’’ Ze wijst op het bestemmingsplan dat de gemeente Purmerend voor de Baanstee-Noord heeft vastgesteld. Daarin staat zwart op wit dat ’het merendeel van de bestaande agrarische complexen (percelen met boerderij/woonhuis, stallen en schuren), langs de Ringvaart, de Westerweg en de Edammerweg’ in het plan voor het bedrijventerrein zouden worden ingepast. De boomsingels maken daarvan een onlosmakelijk onderdeel uit, vindt ze.

Vanuit haar woning aan het Zeevangsdijkje in Kwadijk heeft ze vrij uitzicht op het gebied. Nu nog inclusief de bijna veertig bomen bij de boerderijen aan de rand van de Baanstee-Noord. ,,In 2012 wilde de gemeente Purmerend de bomen ook al omhakken. Die vergunning werd toen door de gemeente ingetrokken, want ook daar kwamen bezwaren tegen.’’ Nu liggen de vergunningen opnieuw ter inzage, voor houtopstanden bij twee boerderijen aan de Westerweg en één stolp aan de Edammerweg.

Rikki Kolkman laat het niet bij bezwaren alleen. Ze heeft ook een brief op poten naar de gemeenteraad gestuurd. ,,Het ziet ernaar uit dat het niet onderhouden en verzorgen van de stolpen met de bijbehorende groene omgeving gaat leiden tot volledige kaalslag en zelfs sloop’’, schrijft ze.

Welk doel de gemeente met de beoogde kap heeft, weet Kolkman niet. ,,Ze geven geen enkele informatie in die vergunningen. Waarom ze wegmoeten, of hoe het zit met de herplant. Ze willen die terreinen zo kaal mogelijk hebben. Populieren hebben een beperkte levensduur, dus dan valt nog te begrijpen dat die weg moeten. Maar voor andere boomsoorten geldt dat niet.’’ Er gaan zelfs al verhalen dat niet alleen de bomen, maar ook de drie stolpen zelf tegen de vlakte gaan. ,,Eerder hebben ze al schuren bij de boerderijen gesloopt’’, weet Kolkman.

Een sloopvergunning heeft ze echter nog niet voorbij zien komen. ,,Maar dat zou helemaal in strijd met het bestemmingsplan zijn natuurlijk. Zijn ze in slechte staat dan? Ammehoela. Er woont nu antikraak, want alle oorspronkelijke bewoners zijn allemaal al weg. Alles is in eigendom van de gemeente Purmerend. Ik heb soms de indruk dat ze de boel expres laten verslonzen. En dat ze dan uiteindelijk komen met het verhaal: ’We moeten die boerderijen wel slopen vanwege de slechte staat’. Ze moeten ze gewoon goed onderhouden, zodat die stolpen behouden blijven.’’

Niet meer veilig

Woordvoerster Joke Dijkstra van de gemeente Purmerend erkent dat de stolpen inderdaad op de nominatie staan om gesloopt te worden. ,,Er zit nu antikraak in, maar de staat van de woningen is dusdanig dat het niet meer veilig is voor mensen om er te wonen. In verband daarmee moeten ook de bomen weg.’’

Rikki Kolkman heeft maandag een gesprek met de gemeente over de kwestie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.