’Geen kwade trouw, wel slordigheid’ rond panden Galgeriet Monnickendam

Johan Moes
Monnickendam

Betrokkenen bij de verkoop en overdracht van de panden aan het Galgeriet 1-4, waar een tijdelijke supermarkt en bierbrouwerij zijn gepland, worden niet verdacht van strafbare feiten.

In Monnickendam doen verhalen de ronde over vermeende malversaties rond het onroerend goed, dat met boze opzet zou zijn onttrokken aan een failliete boedel. Volgens curator Carl Hamm, die het faillissement afwikkelt van een vorige eigenaar van de panden, zijn daar echter geen aanwijzingen voor.

Toch is er met het onroerend goed wel iets vreemds aan de hand, wat door Hamm en zijn collega-curator Paul Peters wordt onderzocht. Zij wikkelen het faillissement af van Fortress Vastgoed Participaties, dat mede-eigenaar is geweest van de panden aan het Galgeriet. Dat eigendom ging later over naar een dochteronderneming van Hoorne Vastgoed, dat nu plannen heeft voor de supermarkt en bierbrouwerij.

Gedoe

Directeur Jan Heeremans van Hoorne Vastgoed legde vorige week in deze krant uit hoe de verkoop en overdracht van het onroerend goed was verlopen en dat er wat gedoe was geweest over aan welke van twee vennoten in een VOF de overdracht zou plaatsvinden. Volgens hem is dat uiteindelijk allemaal in goede orde afgewikkeld.

Maar daar denken de curatoren anders over. Zij concluderen dat er in het Kadaster een andere eigenaar staat vermeld dan degene die nu zegt de eigenaar te zijn. Daar hoeft echter volgens curator Hamm geen strafbare handeling aan ten grondslag te liggen: ,,Wij hebben geen aanleiding om aan te nemen dat hier sprake is van kwade trouw. Hooguit van grote slordigheid. Voor het overdragen van onroerend goed moet de papierwinkel kloppen en wij hebben niet kunnen vaststellen dat die klopt. Er was afgesproken om aan de één te leveren en nu staat een ander in het register. Dat gaat niet zomaar. Wij hebben betrokkenen geïnformeerd over ons standpunt en om opheldering gevraagd.’’

Hamm geeft aan dat een verdenking van strafbare feiten zoals het onttrekken van geld of goederen uit een failliete boedel ’niet aan de orde’ is.

Op de vraag of de situatie gevolgen kan hebben voor de plannen op het Galgeriet zegt de curator: ,,Ik kan mij voorstellen dat iemand een stuk grond niet gaat ontwikkelen als niet zeker is van wie de grond nu is. Anders loop je het risico dat je iets bouwt op de grond van een ander. Maar het kan best zo zijn dat diegene die nu in het Kadaster als eigenaar staat vermeld, dat risico durft te nemen. Wij zullen dat wel zien.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.