Bloemen in berm voor doodgeschoten Purmerender

Jacco van Oostveen
Purmerend

Een bosje bloemen in de berm. Dat is alles wat zaterdagochtend nog herinnert aan het drama dat zich een etmaal eerder heeft afgespeeld aan en in de buurt van de Westerdraay, een populair fiets- en wandelpad aan de Beemsterringvaart in Purmerend. Een 41-jarige inwoner van de stad werd er doodgeschoten door een politieagent.

De bloemen zijn er waarschijnlijk neergelegd door bekenden van het slachtoffer, die vrijdagmorgen rond vijf uur ter plaatse overleed nadat een politiekogel hem had geraakt. Volgens buurtbewoners was er sprake van een vuurgevecht tussen de Purmerender en de drie betrokken agenten en werden er meer dan tien kogels afgevuurd.

De politie heeft de zaak overgedragen aan de Rijksrecherche, maar die laat vooralsnog weinig los over wat er zich precies heeft afgespeeld in de donkere bosjes tussen de Burgemeester D. Kooimanweg en de ringvaart. Ook is nog niet bekend waarom de Purmerender door de politie werd achtervolgd.

Lees ook: Door politie doodgeschoten persoon is 41-jarige man uit Purmerend

Een buurtbewoner fietst met zijn gezin langs de plek waar nu bloemen liggen, maar tot vrijdagmiddag vier uur een witte politietent stond. ,,Ook wij hebben de schoten gehoord’’, vertelt de Purmerender. ,,En het geschreeuw van een agent, je hoorde de paniek en angst in zijn stem’’, zegt zijn vrouw. ,,Op Facebook lees je dat mensen de politie de schuld geven, maar waarom legt zo’n man niet gewoon zijn wapen neer als een agent ’blijf staan’ roept? Hij is meerdere keren gewaarschuwd.’’

Rob de Lange woont vlakbij in de Wormerflat. Hij heeft de knallen niet gehoord, vertelt hij na zijn rondje hardlopen. ,,Ik merkte het ’s morgens pas, toen alles was afgezet. Een onveilige buurt? Welnee. Je hebt hier wel eens hangjongeren of er worden stukjes worst met haakjes erin gevonden waar honden in kunnen stikken, maar dit is toch wel even van andere orde.’’

Een oudere man laat zijn hond uit op het fietspad. ,,Purmerend is echt niet misdaadvrij, als je dat soms dacht’’, mompelt hij.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.