Danny K. komt op vrije voeten

Internetredactie
HAARLEM

Danny K. (45), samen met Dick V. hoofdverdachte in het zogenoemde Andes-onderzoek van justitie, komt in afwachting van zijn proces vrij. Dit heeft de rechtbank in Haarlem woensdagmiddag bepaald, meldde K.’s advocaat Inez Weski.

Het Andes-onderzoek draait om een crimineel netwerk dat zich onder leiding van K. zou hebben toegelegd op bedreiging, afpersing en witwassen. Het proces gaat op 18 november inhoudelijk van start en gaat enkele maanden duren. Ook Willem Holleeder is verdachte in de zaak. In mei 2013 arresteerde de politie tien verdachten.

Het Openbaar Ministerie (OM) verzet zich niet tegen de vrijlating van K., die onder elektronisch toezicht komt te staan en beperkte bewegingsvrijheid heeft. De rechtbank legde hem een contactverbod op met medeverdachten en K. moet uit de buurt blijven van zijn vermeende slachtoffers.

Het voorarrest van Dick V. werd afgelopen zomer al opgeheven. Hij ging vrijwillig terug de cel in nadat de politie hem begin oktober had verteld dat hij op een dodenlijst stond. Vorige week werd zijn compagnon Hans Nijman in Beverwijk geliquideerd. Volgens Weski is er geen enkele aanleiding om aan te nemen dat Danny K. gevaar zou lopen.

Dinsdag werd bekend dat het OM in het kader van het aanstaande Andesproces een eis bij de rechtbank zal deponeren om de voorwaardelijke invrijheidstelling van Willem Holleeder te herroepen. Holleeder kreeg in een vorige grote strafzaak, waarin hij werd verdacht van afpersing, 9 jaar cel. Omdat hij zich in de visie van het OM in zijn proeftijd weer aan strafbare feiten schuldig heeft gemaakt, wil justitie hem terug in de cel.

Holleeder kwam in januari 2012 vrij. In april 2013 zou hij Peter R. de Vries met de dood hebben bedreigd. De Vries deed aangifte. Holleeder zou verder zijn betrokken bij de (poging tot) afpersing van gewezen Hells Angelsvoorman Theo Huisman. Die zaak behoort tot de reeks feiten in het Andesonderzoek. Justitie legt tegelijkertijd de zaak-De Vries aan de rechter voor.

Danny K. en Dick V. zijn net als Holleeder sinds jaar en dag bekenden uit het criminele milieu. Tot de Andesverdachten behoort ook K.s vriendin Angela van H., een ex van Patrick Kluivert.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.