ADHD’ers krijgen nog steeds afgewezen medicijn

Kelly van Hal

Volwassen ADHD’ers krijgen nog steeds op grote schaal het afgewezen medicijn Concerta voorgeschreven.

De geneesmiddelenautoriteit oordeelde in 2011 dat dit middel ’te gevaarlijk’ is, maar de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) wil het medicijn in de eigen richtlijnen opnemen als eerst aangewezen middel, meldt radioprogramma Argos zaterdag.

De afgelopen twee jaar is Concerta aan zeker 25 duizend patiënten voorgeschreven. De instantie die bijwerkingen van medicijnen registreert, het Lareb, kreeg tot nu toe 325 meldingen. Daaronder zijn vier mensen die een hartinfarct kregen. In vijftien gevallen kregen mensen hartkloppingen.

De geneesmiddelenautoriteit waarschuwde in 2011 dat Concerta hart- en vaatproblemen en agressie kan veroorzaken. Een aanvraag van de fabrikant voor toepassing van het middel bij nieuwe volwassen gebruikers werd afgewezen.

Toch willen psychiaters het middel blijven gebruiken. Het middel is onterecht als onveilig bestempeld, stelt voorzitter Sandra Kooij van de richtlijnencommissie van de NVvP. Volgens haar komt dat door onkunde en onbekendheid.

Het is zeer ongebruikelijk om een niet goedgekeurd middel voor te schrijven, laat staan op massale schaal. Toch betekent dit niet dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpt. Medicijnen die als onveilig worden beschouwd kunnen voor individuele patiënten een meerwaarde hebben. De inspectie zou er dan ook geen probleem in zien dat de psychiaters het middel in de eigen richtlijnen willen opnemen. De inspectie beoordeelt alleen of artsen de risico’s goed hebben afgewogen en of genoeg is gedaan om risico’s te beheersen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.